Beáta, Izolda, Lea

A dobogón a Merlin, a Trafó és a Katona

2010.04.26. 15:13

Programkereső

Népszerűségi verseny színházak és társulatok között Facebook közösségi oldalon. A legnépszerűbbnek a Merlin Színház a Trafó Kortárs Művészetek Háza, illetve a Katona József Színház bizonyult.

A hamburgi Zeit magazin online kiadása és a könyves blog után mi is megtettük, amit meg kellett: összevetettük a magyar színházak és társulatok népszerűségi adatait a Facebook közösségi oldalon.

A 6 évvel ezelőtt elindult Facebook - amellett, hogy kishazánkban gyorsan lenyomta az iwiw-ként túlélni próbáló közösségi hálót - ma már több mint 400 millió felhasználót és 900 alkalmazottat tudhat magáénak. A Mashable oldalán megjelent cikk szerint egy átlagos user naponta körülbelül 55 percet tölt el az oldalon, 130 baráttal rendelkezik és 12 csoport tagja. Havi 25 kommentet ír, 3 eseményre kap meghívót és összesen 2 oldalnak lesz a rajongója.

Itthon a Merlin Színház magabiztosan körözött le mindenkit. A több társulatot foglalkoztató, szórakozóhelyként, kávézóként és étteremként is funkcionáló pesti kultúrhely személyként regisztrált és közel 3000 barátja van. A színház rendelkezik egy rajongói oldallal is, melyet 400-nál is többen (hangozzék ez bármilyen furcsán is) "lájkolnak"*. A Merlint a hasonló profillal rendelkező Trafó követi, oldalának 1500 tagja van. A Kortárs Művészetek Házában szintén nem csak a színházé a főszerep - szórakozóhelyként (Trafó Bár Tangó), kiálló térként (Trafó Galéria), táncműhelyként (például Bakó Gábor órái) is funkcionál.  A kizárólag színházként működő intézmények közül a dobogóra a Katona József Színház jutott fel, oldala 1044 tagot számlál.

Trafó a Facebookon
Trafó a Facebookon

Innentől mindenki 1000 alatt indul, a TÁP Színház azonban ostromolja a négyjegyű számból álló státuszt, oldalának közel 900 tagja van. Sorrendben következik a Nemzeti Színház (769), a MU Színház (610), a Jászai Mari Színház (580), a Madách Színház (558). 300 és 400 rajongó körül mozog a Maladype, a Krétakör Bázisélet, az Ódry Színpad, a Pont Műhely, a Vígszínház, a Gólem Színház és az Örkény István Színház. A Hólyagcirkusz Társulat körülbelül 180 barátjával és majd ugyanennyi rajongójával szintén a népszerűbbek közé tartozik. 

A Pintér Béla és Társulata (273), a Tünet Együttes (231), a Spidronműhely (210), a Margitszigeti Szabadtéri Színpad (203), a Bárka Színház (201), vagy a KoMa Társulat (164) oldalai is küzdik fel magukat, mindet 100-200-an kedveleik vagy ennyi virtuális barátjuk van.

A Facebook nyújtotta lehetőségek bőséges tárházából (képmegosztás, linkek használata, fizetős reklám, videó feltöltés, üzenetek küldése, események létrehozása, satöbbi) minden színház a maga kedvére válogat. A Merlin személyként működő profilja csak gyűjtögeti a barátokat, míg hivatalos rajongói oldalára szorgalmasan írja ki az előadások időpontjait, küld meghívókat különböző eseményekre, linkeket tesz ki releváns hírekről és néhány előadás képeit vagy videóit is megnézegethetjük. A második legnépszerűbb kultúrközpont szintén személyként tagja a Facebook közösségnek Trafó House néven és 1500 barátjával folyamatosan frissíti oldalát. Játékot hirdet belépőkért, csoportoknak a tagja és kedveli például a Cirkó-Gejzír Mozit vagy a Nyitott Műhelyt - a fotó és a videó funkciót viszont szinte egyáltalán nem használja. A soron következő Katona József Színház nem véletlenül került fel a legjobbak közé. Az április 12-én közzétett kérés, miszerint "900 nagyon szép szám, az 1.000 még szebb... szóljatok, hogy csatlakozzanak - legyünk ezren mihamarabb!" megértő fülekre talált. Az oldalon aktív párbeszéd folyik, jegyeket kínálnak, és sok linket tesznek közzé a színészekkel készült interjúkról vagy a róluk szóló cikkekről. A TÁP Színház csoportja 43 feltöltött videójával és a társulat tagjainak elnevezéseivel hívja fel magára a figyelmet (Keresztes Tamás szerkesztő, Kamarás Iván főceleb, Schönberger Ádám pedig főmegmondó). A Nemzeti saját oldalán ajánlja előadásait, a Madách és a Vígszínház pedig kifejezetten csöndes. A kisebb társulatok közül a merlines Spidronműhely oldala rengeteg szép képpel rendelkezik a társulatról, próbákról és előadásokról.

Plusz adat a magyar színházi színészek közül Latinovits Zoltán kimagasló eredménye, akit 1500-an kedvelnek, vagy a "Színház" nevű oldal melynek 2200 tagja van.

A Fidelio is fent van a Facebookon, lehet minket lájkolni.

*A "lájkolás" kifejezés a Facebook like-tetszik gombjának használatával terjedt el, igen gyorsan. Az aktív FB-használók körében már a hétköznapi nyelvbe is beépült. Ez a jelenség az angol chatben használatos rövidítések meghonosodásával rokon: már mi is használjuk smsben, e-mailen, chatelés közben a LOL (Laughing Out Loud), a BTW (By The Way) vagy az ASAP (As Soon As Possible) betűszavakat.