Béla

Utolsó előadások az Örkény Színházban

2010.05.04. 10:00

Programkereső

Május hónapban utolsó alkalommal tűzi műsorára az Örkény Színház a Mizantróp, a Nyugat, az Üvegcipő és az Apátlanul című előadásait.

A Nyugat című folyóirat 33 évfolyamának anyagából született összeállítás, a Nyugat 2008-1908 május 11-én kerül utoljára műsorra. Az előadás a Művészetek Palotájával közös produkcióként jött létre.

Mi volt a Nyugat?

"Arkangyalok összeesküvése a világ feje fölött" - és mindenekelőtt "nekünk, magyaroknak a reformkor utáni legnagyobb erkölcsi és szellemi megújulásunk". (Ottlik Géza)

Nyugat 2008-1908 (Örkény Színház - fotó: Gordon Eszter)
Nyugat 2008-1908 (Örkény Színház - fotó: Gordon Eszter)

A Mizantrópot 2008 szeptemberében mutattuk be Gothár Péter rendezésében, a címszerepben Gálffi Lászlóval. Az előadás 2009-ben meghívást kapott a Debreceni Alternatív Színházi Szemlére. Molière művét május 15-én láthatják utoljára.

Ki ez a mizantróp? Miért vívja elkeseredett szélmalomharcát a hazugság, képmutatás, korrupció ellen, ha ő maga is tudja, hogy a világ rohad, és a rothadtság nem orvosolható?

(...) "A mizantróp" a tiszta, s ezért meg nem értett egyéniség tragédiája a romlott társadalomban.

Goethe szerint Alceste a világirodalom egyik legtragikusabb alakja.

Mizantróp - Gálffi László, Polgár Csaba (Örkény Színház - fotó: SzoFi)
Mizantróp - Gálffi László, Polgár Csaba (Örkény Színház - fotó: SzoFi)

Molnár Ferenc 2005-ben bemutatott darabja, Az üvegcipő, Mácsai Pál rendezésében Gálffi Lászlóval, Für Anikóval és Hámori Gabriellával a főszerepekben 97 előadást ért meg. Május 19-én nézhetik meg utoljára.

Szabó Irmának, a kilencszázhúszas évek józsefvárosi Hamupipőkéjének nem jelenik meg a jó tündér, „szomorú kis rüsztjét" sem bújtatja üvegcipellőbe soha. Igaz, nem is a királyfi szerelme után sóvárog: ő Sipos Lajost, a szegény, éltes bútorrajzolót kívánja meghódítani. De a mostohának Molnár pesti meséjében is más tervei vannak.

Az üvegcipő - Hámori Gabriella, Gálffi László (Örkény Színház - fotó: Gordon Eszter)
Az üvegcipő - Hámori Gabriella, Gálffi László (Örkény Színház - fotó: Gordon Eszter)

Csehov Platonovjából készült előadásunk, az Apátlanul Jurij Kordonszkij rendezésében került színpadra 2007-ben. Az előadás 2008 nyarán a 15. Nemzetközi Szebeni Színházi Fesztiválon, 2009-ben a Szöuli Előadóművészeti fesztiválon szerepelt sikerrel. Május 7-én tűzzük utolsó alkalommal  műsorra.

Vége a télnek: összeszokott kompánia találkozik az özvegy tábornokné birtokán. Utoljára a különc Platonov érkezik. A nők imádják, a férfiak pedig csodálják és irigylik. Akkor is, ha megvetik. Idén a társaság új taggal gyarapodott. A tábornokné mostohafia megnősült, és Szofja megjelenése úgy hat a kis közösség lelki életére, mint kavics a tó tükrére. Senki nem sejti, hogy ő és Platonov valaha ismerték egymást. Egyetlen éjszaka elég: minden régi és új szerelem izzik, minden szemérem lehull. Minden sors beteljesedik.

Apátlanul (Örkény Színház - fotó: Gordon Eszter)
Apátlanul (Örkény Színház - fotó: Gordon Eszter)