Zita, Mariann

A nyolcadik

2010.05.06. 12:53

Programkereső

Nyolc kortárs magyar dráma született tavaly a Tízparancsolat jegyében a Nemzeti Színház felkérésére. A felolvasószínházi sorozat harmadik előadása Rakovszky Zsuzsa darabjából készül, május 7-én.
Rakovszky Zsuzsa
Rakovszky Zsuzsa

Rakovszky Zsuzsa az európai színjátszás emblematikus alakjához nyúlt: a regényírás után most magát színpadi szerzőként is kipróbáló költőnő Ibsen Nóráját írja újra A nyolcadik című lírai játékban.

"Látszatra a darabom csakugyan a Nóra-történet változata, de erre csak akkor jöttem rá, amikor már készen volt a darab: ha Ibsen, akkor már inkább A vadkacsa járt a fejemben, az, hogy az igazság kimondásának, az illúziók szétzúzásának milyen következményei lehetnek, illetve, hogy az, aki ezt teszi vagy erre buzdít, mindig tisztában van-e a saját indítékaival - nem hazudik-e ő is önmagának? A darab szereplői keresnek valamit, ami több, mint a napi gondok-bajok, az anyagi biztonság, és kapva kapnak mindenféle divatos, ezoterikus elméleteken, míg a darabbeli férj észérvekkel igyekszik összezúzni ezeket az illúziókat - de vajon csakugyan igazságszeretetből teszi-e, vagy más indítékok - sértett hiúság, hatalomvágy - vannak a viselkedése mögött? Valahol olvastam - sajnos, nem tudom pontosan idézni -, hogy »a kíméletlen igazmondás, szeretet nélkül - hazugság«. Ezért is választottam éppen a 8. parancsolatot, mert annyiféle hazugság van - és az önáltatás talán a leggyakoribb..."

(A nyolcadik - május 7. 19:00 - Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad - rend.: Marton László; sorozatszerkesztő: Perczel Enikő; dramaturg: Radnóti Zsuzsa; szereplők: Söptei Andrea, Ónodi Eszter m.v., Molnár Piroska, Udvaros Dorottya, Szarvas József, Kulka János, Szabó Kimmel Tamás, Bánfalvi Eszter)