Béla

POSzT volt, POSzT lesz

2010.05.20. 16:31

Programkereső

Tíz évvel ezelőtt azt ígérte Jordán Tamás, népünnepélyt csinálnak Pécsett a színházi találkozók időtartamára. Nem lesz ez másképp idén június 3. és 12. között sem.

A Fáy Miklós válogatta versenyprogramot a számok nyelvére így fordíthatjuk le: 12 társulat - 9 magyarországi és 3 határon túli - 14 produkciójában 190 színész lép fel, és játszik 45 óra 10 percen keresztül. Ha ehhez hozzáadjuk az OFF program 173 rendezvényének 650 közreműködőjét, akik 32 helyszínen szórakoztatják vagy gondolkodtatják el a nagyérdeműt, nyugodtan mondhatjuk: Jordán Tamás betartotta az ígéretét. Annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a fesztivál lebonyolítása, a Pécsi Nemzeti Színház május 23-án leáll, és műszaki felülvizsgálatot tartanak. Bizonyos létesítmények nem készültek el az EKF-évre, Staub Ernő, Pécs Megyei Jogú Város Önkörmányzatának kulturális főosztályának vezetője azonban hangsúlyozta: a POSzT története folytatódik, a jövőben elkészülő épülekkel a fesztivál csak erősebb kulturális térbe kerül.

A Pécsi Nemzeti Színház épülete
A Pécsi Nemzeti Színház épülete

A Pécsi Országos Színházi Találkozó minden előadás teltházzal indul - mondta Simon István, a POSZT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a stúdióelőadásokra egy óra alatt elfogytak a jegyek, de a nagyszínpadi produkciókra is hamar elkeltek a belépők. Minden előadáson 29 hely lesz foglalt, itt ül a szakmai zsűri (Göttinger Pál rendező, Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Stuber Andrea színikritikus, Sultz Sándor drámaíró, Moór Marianna színész, Upor László dramaturg), a színészzsűri (Földi Teri, Szilágyi Tibor, Trokán Péter), a közönségzsűri, valamint a külföldi zsűri (Thomas Irmer német kritikus, Marina Davidova kritikus, a moszkvai Új Európai Fesztivál társigazgatója, Chris Campbell, a londoni Royal Court Theatre irodalmi vezetője). A közönségzsűri díja mellett a szakmai zsűri kilenc, a MASZK Országos Színészegyesület két díjat ad át, a Fidelio Est pedig a legjobb 30 év alatti színésznőt és színészt jutalmazza. (A POSzT teljes programját a Fidelio Est különszáma tartalmazza.)

2005 óta minden évben egy-egy színművész a találkozó díszvendége, aki pályafutásával beírta nevét a színművészet "halhatatlanjainak csarnokába". 2010-ben Béres Ilona pályafutását mutatja be a Kamaraszínház előterében berendezett minitárlat. Az OFF program egyik kiemelt rendezvénysorozata a Színházi Dramaturgok Céhe szervezte, idén 25. születésnapját ünneplő Nyílt Fórum, amely alatt hagyományosan az új magyar dráma kerül középpontba, és minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot az írók és a színészek válogatottjának meccse. A mérkőzést, amelyen pályára lép a 2008-as POSzT-válogató, jelenleg parlamenti képviselő Kukorelly Endre is, Szántó Dávid kommentálja és Kulcsár Katalin nemzetközi labdarúgó-játékvezető vezeti.