Márk

"Tényeket fogok mondani"

2010.05.24. 16:00

Programkereső

"Nem leszek rövid" - kezdte Alföldi Róbert az évadértékelő sajtótájékoztatóját. Az ígéretét be is tartotta, közel egy órán keresztül számolt be az elmúlt évad eredményeiről, és ismertette a következő évad terveit.

Eddigi legjobb évét zárta a Nemzeti Színház, a mérleg először lett pozitív a Zrt. működése óta. A nettó árbevételek több mint 10%-kal növekedtek az elmúlt évhez képest. A főigazgató elmondta, a nézőszámok is az elvárt eredményeket hozták. Az elmúlt hónapban közel 500 kérdőívet töltöttek ki a nézők, ezek alapján elmondható, hogy a színház közönsége fiatalodott az elmúlt évekhez képest, valamint a különböző társadalmi csoportok is egyre szélesebb körben látogatják a színházat. A nézők 42%-a alkalmazott, 21%-a diák, 8,2%-a középvezető vagy vállalkozó, 8,7%-a nyugdíjas, és 5,9%-a középvezető. "A számok azt mutatják, hogy a Nemzeti nem tekinthető rétegszínháznak." - emelte ki Alföldi Róbert.

A továbbiakban beszélt az elmúlt évad megvalósult együttműködéseiről (MR Szimfonikus Zenekar, Goethe Intézet, Szentendrei Teátrum, Művészetek Palotája, Kritikusok Céhe, Gólem Színház, Nemzetközi Színházi Intézet, Budapesti Tavaszi Fesztivál), vendégjátékokról, díjakról, kiállításokról, felolvasásokról.

Alföldi Róbert, Nemzeti Színház sajtótájékoztató
Alföldi Róbert, Nemzeti Színház sajtótájékoztató

Ismertette a következő évad műsortervét, kiemelve, hogy "magyar évadot" tartanak: a 8 tervezett bemutatóból 6 előadás magyar szerző műve, ebből 4 kortárs, ráadásul ősbemutató (Térey János: Jeremiás avagy isten hidege; Závada Pál: Magyar ünnep; Esterházy Péter: Én vagyok a Te; és a Mohácsi testvérek készülő darabja). Műsorra kerül még Csehovtól a Három nővér, Fejes Endrétől a Jó estét nyár, jó estét szerelem, Heiner Müllertől a Kvartett, az évad pedig Az ember tragédiájával zárul majd.

A 2010/2011-es évadban is számos társintézménnyel és szervezettel lép kapcsolatba a Nemzeti. Közös bérletet indít például a Pesti Magyar Színházzal, közös koncertsorozatot tervez az Óbudai Danubia Zenekarral, a Duna Televízió pedig kiemelt médiatámogatóként rögzíti majd az előadásokat.

A társulatban nem lesznek olyan jelentős változások, mint az elmúlt két évben. Távozik a színháztól Stork Natasa és Orth Péter, jön viszont Kaposvárról Znamenák István, és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, Gálffi László végzős osztályából Farkas Dénes, Fehér Tibor és Szatory Dávid.

A sajtótájékoztató végén a főigazgató megköszönte a színház összes dolgozójának az elmúlt két év közös munkáját. "Köszönöm a türelmet, lelkesedést, a nagyon kemény munkát, amit mindenki végzett ebben az épületben. Azt kell mondjam, megvan az eredménye."

Megelőzve az újságírói kérdéseket, Alföldi két dolgot mondott el: "Az én főigazgatói szerződésem 2013-ig szól. Papíron, hivatalosan. A másik pedig: Stohl András a Nemzeti Színház társulatának tagja, és az is marad. Most lehet kérdezni..."

A sajtótájékoztató teljes anyaga (a jövő évad szereposztásai, az együttműködések, a vendégjátékok, a látogatottsági adatok stb.) letölthető innen, pdf-formátumban.