Csilla, Noémi

A Rivalda díjazottjai

2010.05.25. 17:40

Programkereső

Az egri Csörgess meg!, Tarsoly Krisztina, Kiss Ernő és a békéscsabai Edith és Marlene lettek a Rivalda Fesztivál legjobbjai. A díjazottak közül Ötvös Andrást, Fekete Györgyit és Kiss Ernőt kérdeztük. VIDEÓVAL

A 2009-es szünet után idén ismét megrendezték a Thália Színházban a magyarországi vidéki teátrumok fesztiválját, amely idéntől a Rivalda névre kereszteltek. A hagyomány felelevenítésén túl újdonság volt, hogy a Színházi Kritikusok Céhének háromtagú zsűrije - Budai Katalin, Kovács Dezső, Rádai Andrea - a legjobb előadás, a legjobb női és férfi alakítás díjait osztotta ki, és a közönség is voksolhatott kedvenc produkciójára.

A fesztiválon szereplő 13 előadás közül a kritikusok kiemelték a szekszárdiak "igényes és reményekre jogosító" Komámasszony, hol a stukker? című produkcióját, a debreceniek Fodrásznőjét "hibátlanul kidolgozott formanyelvéért", a nyíregyháziak "markáns, magyar világra adaptált" Tizenkét dühös emberét, valamint a zalaegerszegi társulat Revizorát, amely "sokféle színészi, rendezői, tervezői talentumot csillogtatott meg Gogol árnyaltan értelmezett, roppant humoros és aktuális" darabjának színrevitelével. A legjobb előadás díját azonban az egri Gárdonyi Géza Színház "társadalmi szokásokat, érintkezést, információátadást, viselkedést tudományos értékű precizitással és frenetikus humorral tanulmányozó" előadása, a Máté Gábor rendezte Csörgess meg! kapta. "Az az alkalom ez, amikor a közönség nagy szeretete, vígsága, ovációja teljesen egybeesik a szakmai elvárásokkal is. Zajos, nagy siker: miközben elmélyült, odaadó és átgondolt színház" - mondta Budai Katalin az előadásról.

A közönségdíjas békéscsabai Edith és Marlene Edith Piafját megformáló Tarsoly Krisztina nyújtotta a legjobb női alakítást, ami "a meglepetés elsöprő erejével hatott." A "színésznő mindent belead: testét, lelkét, szenvedélyét és szenvedését. Mintha meztelenül, kiszolgáltatottan állna a színpadon. De pont ezért van hatalma a közönség fölött. Akárcsak Piafnak" - fogalmazott Rádai Andrea, aki hozzátette, emlékezetes volt a zsűri számára Pásztor Erzsi soproni Orbánnéja és Szűcs Nelli debreceni fodrásznője is.

A formátumos szerepformálások közül Kovács Dezső kiemelte Czapkó Antal "alattomosan sompolygó pompás Ficsúrját", Szabó Győző "robosztus" Liliomát (mindketten a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában játszottak), Trill Zsolt "kivételes jellemábrázoló művészetről, komédiás kedvéről" tett tanúbizonyságot Debrecenben, Puskás Tivadar indulatos esküdtje pedig "napjaink agresszivitásának hű tükörképét adta" a nyíregyháziak produkciójában. A masszív mezőnyben Kiss Ernő nagyszabású polgármester-alakítása bizonyult a legjobbnak a zalaegerszegi Revizorban: "az ismerős alak kaméleontermészetét és ijesztő kisszerűségét pompás szatírává formálva többek között azt mutatta meg, hogy milyen kacagnivaló is a felfuvalkodottak gőgje, a hatalomhoz törleszkedők provincializmusa."

A 2011-es Rivalda Fesztiválra április 26. és május 4. között kerül sor a Thália Színházban. A Nagymező utcai teátrum emellett négy seregszemlének ad helyet: szeptemberben a PosztPOSzT-nak (erre Szatmárnémetiből a Veszett fejsze, a marosvásárhelyi Yorick Stúdiótól a 20/20, a Pécsi Nemzeti Színházból Az elveszett levél, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházból a The Beach, Egerből a Maya, a Szegedi Nemzeti Színházból pedig a Háztűznéző érkezik), októberben a Budapesti Őszi Fesztiválnak (BŐF), március-áprilisban a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak (BTF), április elején pedig a Határtalan Színházi Szemlének.

A Thália következő bemutatója június 2-án lesz: a Tizenegy perc Paolo Coelho műve alapján, az Új Színházzal koprodukcióban készül. Július elején egy elegáns, bájos és humoros előadásra számíthatnak a nézők a rendező, Bálint András reményei szerint. A Romantikus komédia főbb szerepeit Szervét Tibor, Tóth Ildikó, Takács Katalin, Létay Dóra, Csankó Zoltán játsszák. Októberi premier a Popeye, ami a Kecsekméti Katona József Színházzal közös előadás, szintén a két teátrum együttműködésével jön létre Bagó Bertalan rendezésében a Caligula helytartója januárban. Decemberben az Örkény Színházzal tartanak premiert, a Nőnyugatban a folyóirat körüli asszonyok, szerzők, múzsák, szeretők szólalnak meg. A Madách Színházzal készül az ezúttal Ördöglakat címet kapó Shaffer-darab, a Mesterdetektív, ebben Gálvölgyi János és Nagy Sándor lépnek fel. A BTF alatt lesz Fekete Gyula Liszt Ferencről szóló operájának, az Excelsior!-nak a bemutatója, illetve a debreceni Csokonai Színházzal létrehozott Albee-előadás, a Peter és Jerry premierje. A Bozsik Yvette Társulat gyerekelőadása, a Pöttyös Panni iskolába megy a BŐF-höz kapcsolódik, a Thália "állandó albérlője", a Maladype pedig jelenleg a Platonovot próbálja.