Csilla, Noémi

Bécsi Jég

2010.06.01. 11:51

Programkereső

A 2009-es Frankenstein-terv után újabb Mundruczó-rendezést láthatnak a Bécsi Ünnepi Játékokon. A jégre hetekkel ezelőtt elkelt minden jegy.

Június 2-án, 3-án és 4-én láthatják először német nyelvterületen a Vlagyimir Szorokin regényéből készült előadást, amelynek bemutatója 2006. szeptember 21-én volt. A Trafó-beli Krétakör-produkció részben új szereposztással szinte napra pontosan két évvel később került a Nemzeti Színház repertoárjára.

A jég a második Mundruczó Kornél-rendezés a Bécsi Ünnepi Heteken. 2009-ben a Frankenstein-terv konténerét vitték az osztrák fővárosba. Azzal az előadással a Bécsi Ünnepi Hetek honlapjának megfogalmazása szerint Mundruczó európai kultrendezővé vált, és erre bizonyíték lehet az is, hogy míg a Frankenstein-terv moziváltozatával a Cannes-i Filmfesztiválon a versenyprogramban induló voltak kötelezettségei, a mustra alatt Brüsszelbe ingázott. Az ottani KunstenFestivalDesArts fesztivál igazgatójára, Christophe Slagmuylderre ugyanis akkora hatással volt a Frankenstein-terv, hogy felkérte a magyar rendezőt, készítsen előadást kifejezetten az idei találkozó számára. A Bíró Yvette-tel írt színdarab kiindulási pontja Arkagyij és Borisz Sztrugackij Nehéz istennek lenni című regénye. Az előadás díszlettervezője a Frankenstein-terv és A jég szcenikusa, Ágh Márton, de a játszók (Rába Roland, Láng Annamária, Tóth Orsi, Nagy Zsolt, Derzsi János, Katona László, Bánki Gergely, Kiss Diána Magdolna, Wéber Kata, Fricska Rudolf) számára sem idegen a Mundruczó-világ. A koprodukcióban létrehozott előadás Essen, Lisszabon, Tallinn, Rotterdam és Bordeaux után a magyar EU-elnökség alatt jut el Budapestre.

A Bécsi Ünnepi Hetek színházi programjában több olyan produkció szerepel, amit a magyar közönség már láthatott: a Rechnitz (Az öldöklő angyal) 2009-ben a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Turbo Folk az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon vendégeskedett; míg a fellépők közül a mozikból lehet ismerős a Heléna címszereplője, Birgit Minichmayr (Mások vagyunk, A bukás - Hitler utolsó napjai)