Emma

Cirkuszol a Krétakör

2010.06.17. 13:55

Programkereső

Június 19. és 27. között hét alkalommal láthatja Budapest közönsége a Francia Cirkuszakadémia és a Krétakör színház rendezője, Schilling Árpád együttműködésében létrejött Urbanrabbits (Városi nyulak) című produkciót.

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Francia Cirkuszakadémia a modern artistaképzés európai fellegvára. A kontinensünkön egyedülálló akadémia nem egyszerűen artistákat nevel, olyan fiatalokat várnak diákjaik közé, akiket az akrobatika mellett a színház, a zene és a tánc is érdekel.  Éppen ezért előadásaik sem nélkülözik a színházi kellékeket, a történetet, a virtuozitást és a szórakoztatás legérdekesebb eszközeit. A kiválasztottak hároméves tanulmányaik eredményét minden évben egy jeles alkotó irányítása alatt elkészülő diploma-előadásban mutatják be Franciaországban, majd ezután nemzetközi turnéra indulnak. A 21. osztály harmadéves vizsgaelőadását ezúttal egy magyar rendező segítette színpadra, Jean-Francois Marguerin, a Francia Cirkuszakadémia igazgatója Schilling Árpádot kérte fel a megtisztelő feladatra.

Urbanrabbits
Urbanrabbits

A magyar rendező három hónapot töltött együtt a növendékekkel Párizsban, amely során megismerte szinte minden rezdülésüket, és ez a színpadon is meglátszik. A művész saját bevallása szerint arra törekedett, hogy az előadáson be tudja mutatni, milyen valójában ez a tizenhat cirkuszakrobata. Az produkció a szereplők személyiségére épül, az ő érzéseik, történeteik kerülnek felszínre a velük töltött este során, amely nélkülöz minden felesleges külsőséget, csak a tehetségre koncentrál, hiszen még jelmezük sincs, saját ruhájukban játszanak. Az előadásban az érzelmek, a szerelem és szenvedély kapnak szerepet, és az ehhez kapcsolódó történetek testesülnek meg a talajon, levegőben, kötélen és trapézon egyaránt.

A társulat áprilisban négy hónapos turnéra indult, amely során érintik Máltát, Olaszországot, Romániát, Magyarországot és Szerbiát is. Budapesten nem először lesznek így együtt, hiszen tavaly szeptemberben már tíz napot töltöttek a fővárosban, utcai mutatványokkal készülve az előadásra.

Az előadás-sorozat előtt 18-án pénteken este 19 órától a Fővárosi Nagycirkusz előtt a Krétakör utcai akciókat - flash-mobot - szervez.