Csilla, Noémi

Meglesz a Völgy-jubileum

2010.06.30. 08:06

Programkereső

Felmérések szerint Magyarország fele tud a Művészetek Völgyéről, ami idén nem marad el.

Klasszikus és kortárs hangversenyek, egyházi és historikus zenék, Amadinda Ütősvölgy, MuzsikásVölgy, Völgyszínházak előadásai Debrecenből, Beregszászból, az Új Színházból, Békéscsabáról, a KoMától, ÖrökségVölgy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, jazz-, rock- és alternatív zenei koncertek, világzene a Hangvetővel az öcsi kőfejtőben, gyerekszínházak és játszóházak a Családi Völgyben, HumorVölgy Nagyvázsonyban, Leader-települések bemutatkozása, irodalmi estek, filmvetítések, Művészetek Zöldje kirándulásokkal, kiállítások, a Néprajzi Múzeum és a Felvidék VölgyVendégsége, Kézművesek Völgye vásárral és fazekastalálkozóval, Társas(játék)Völgy, Völgy-nosztalgia pályázatokkal, a Művészetek Hölgyének, Palya Beának nyitott Palya-udvara, biopiac, fesztiválrádió - azaz tíz nap alatt hét falu nyolcvan helyszínén ezerkétszáz program és háromezer-ötszáz fellépő várja azokat, akik július 23. és augusztus 1. között a Művészetek Völgyébe, Kapolcsra, Öcsre, Monostorapátiba, Pulára, Taliándörögdre, Vigántpetendre, Nagyvázsonyba látogatnak.

Kapolcs
Kapolcs

Egy héttel ezelőttig idén sem volt teljesen biztos, hogy megülhetik a jubileumot, mert a szervezők úgy döntöttek, vagy teljes programkínálattal várják a vendégeket, vagy sehogy. A Völgy teljes költségvetésének 30-35 százaléka származik állami résztámogatásból, a többi saját bevétel. A fesztivál megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap és az Önkormányzati Minisztérium biztosította 23 millió forint teszi lehetővé - a Művészetek Völgye ezen az egy, a nagyrendezvények számára kiírt pályázaton tudott csak indulni -, és az új kormánytól kapnak jelentős segítséget, a gyorstámogatás összegét azonban Márta István még nem tudta megnevezni.

A Művészetek Völgyében 1989 óta kétmillióan jártak, nyolc múzeum nyílt meg a kistérségi falvakban, 19 könyv jelent meg a helyi értékekről (idei kiadványuk a kapolcsi vízimalmokat történetét dolgozza fel). A települési polgármesterek szerint egyértelmű haszonnal jár a fesztivál: olyan produkciókat láthatnak az ott élők, amik egyébként nem jutnának el hozzájuk, elfoglaltságot biztosít, élettel telik meg a falu, kitörési pont a térségnek, épületeket újítottak fel az elmúlt két évtizedben, és a lakóknak önbizalmat ad.