György

Lehetetlen helyzetben a függetlenek

2010.07.21. 13:34

Programkereső

Június 14-e óta nem tudják a független társulatok, hogy jövőre mennyi pénzből gazdálkodhatnak.

A Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége sajtólevelet adott ki az ügyben.

Az Előadó-művészeti Törvény alapján a VI-os kategóriába sorolt független társulatok 2010-es működési támogatásáról született döntést 2010. június 14-ig kellett volna nyilvánosságra hozni. A VI-os kategóriába 108 regisztrált szervezet tartozik, mely szervezetekben 2 000 művész és művészeti munkatárs dolgozik. Ez a kategória gyakorlatilag a teljes független előadó-művészeti szférát lefedi (a teljesség igénye nélkül: Bozsik Yvette Társulat, Frenák Pál Társulat, Szegedi MASZK, Merlin, Mu Színház, Pintér Béla Társulata, Stúdió K, Szegedi Kortárs Balett, Szkéné, Tűzraktér, Zsámbéki Színházi Bázis...). Évente 6000 előadást tartanak, melyet 1,2 millióan látogatnak.

Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról
Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról

A VI-os kategóriába tartozó színházak, táncegyüttesek és bábszínházak a magyar kulturális élet külföldi megjelenésének meghatározó szereplői, számtalan nemzetközi fesztiválon képviselték hazánkat - a vonatkozó írásainkat lsd. a Kapcsolódó cikkek között.

A döntés hiányával most lehetetlenné vált a működésük,mivel a jövő évi költségvetésünket nem tudják megtervezni.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma március 16-án írta ki a pályázatot a szétosztható közel 1,3 milliárd forintra. (A VI-os kategóriába tartozó színházak az Önkormányzati színházak minisztériumi támogatásának 10%-át kapják, mely összeg a teljes színházi struktúra támogatásának 3,8 %-a.) Június 2-án a szakmai kuratórium megtette javaslatát, de a miniszteri döntés a mai napig nem született meg, mára ígérik.