György

66% talán tuti

2010.07.26. 21:05

Programkereső

Az idei támogatások 66 százalékát folyósítják az Előadó-Művészeti Tanács nyertes pályázóinak - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az előadó-művészeti szakma képviselőinek kérését és véleményét figyelembe véve, haladéktalanuk intézkedik arról, hogy a minisztérium idei pályázatain az Előadó-Művészeti Tanács által javasolt támogatások 66 százalékát a nyertes intézményeknek és szervezeteknek a támogatások lebonyolításával megbízott szerv (Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága) mielőbb folyósítsa.

A kormányváltáskor a Nemzeti Együttműködés Kormányának azzal kellett szembesülnie, hogy 2010. júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112%-át. Emiatt - a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében - 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amiből minden területnek, köztük a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét.

A fenti helyzet ellenére a tárca megvizsgálta az Előadó-Művészeti Tanács által támogatni javasolt szervezetek helyzetét, és ennek alapján döntött úgy, hogy a nyertes pályázók további működése érdekében a zárolásokat úgy csoportosítja, hogy még az idén folyósíthassa a megítélt támogatások 66 százalékát.