Konrád, Tivadar

Színház és irodalom a Szigeten

2010.08.11. 15:39

Programkereső

Lyukbeszélés hasba, prehisztérikus improvizáció, időutazás, maszatolás, kortárs sci-fi.

Az Octopus nagysátorban minden nap lyukat beszélnek a kedves hallgatóság hasába. Hogy kicsodák? A hét egy körszakállkotó, zenés kabaréval kezdődik, melynek alapanyagát kizárólag a kortárs irodalom jelesei adják! Karafiáth Orsolya, Halmai Tamás, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Molnár Péter Salamon és saját írásaikból válogatta: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba.

Előadják: Csórics Balázs, Fekete Linda, Holecskó Orsolya, Zámbori Soma. Aztán a mezítlábas magyar Villonra emlékezünk, ugyanis idén szeptemberben lenne 100 éves Faludy György! (Belépés mezítláb!) Kalandos életét és fergeteges verseit egy formabontó, amolyan jellegzetesen Szigetes előadással idézik meg. Lesz világmegváltás is: mi lenne, ha elfogyna az ivóvíz és kiszáradna a Duna? Plútó-olvasztási kísérletek, kortárs sci-fi magas fokon, zenével és képpel fűszerezve. Fonyódi Tibor, Anthony Sheenard és még sokan mások.

A színházi programok állandóságát az évek óta visszatérő Filter Performance biztosítja, akikhez most az Artus is csatlakozik, és minden nap kétszer is közös, "pehisztérikus" improvizációba bonyolódnak. Az Utca-Szak Színház is folyamatosan kint lesz, a Commedia dell'Arte stílusában készült maszkokban bukkannak fel a Sziget különböző pontjain.

A Kuli-Sokk társulat a Tűzraktér után a Szigeten is eljátssza Caragiale Farsangját és Molière Tartuffe-jét.

A két éve nagy sikerrel szerepelt holland/magyar Space Színház a jövő panoptikumában szervez tárlatvezetést, a szintén visszatérő Baltazár Színház pedig Szép Ernő művein keresztül a Szigetre varázsol egy kis múlt századi hangulatot. Kétszáz évet járhatunk be egyetlen nap alatt.

Túl a Maszat-hegyen - Vígszínház
Túl a Maszat-hegyen - Vígszínház

A színházi programokat a Vígszínház zárja: tavaly a Magic Mirrorban mutattak keresztmetszetet a készülő produkcióból, idén, lévén ez gyerekelőadás, az Octopusra helyezték át az elő-előbemutatót. De persze ettől még nem kell letenni a csemetéket egy kis időre a Maszat-hegyen túl, mert Varró Dániel szövegei és Presser Gábor zenéje a felnőtteket is szórakoztatja majd. Lesz foci, dátha, delej, maszat, pákászás, pizsamázás, vix és a végén bevetik Lecsöppenő Kecsöp Benőt, aki a szendvicsen a bökkenő.

Részletes program itt.