Sándor, Ede

Kép-Hang-Szinkron est a Szigeten 2.

2010.08.13. 11:16

Programkereső

A vetítése előtt Gigor Attila Nyomozó című filmjét értelmezte újra Márton Péter és Vicsek Viktor közösen, hangokban és képekben.
Kép-Hang-Szinkron
Kép-Hang-Szinkron

A Medence Csoport szervezésében a magyar játékfilmekre épülő kép és hanginstallációk három estéje közül a másodikon Gigor Attila Nyomozó című filmjét értelmezte újra Márton Péter és Vicsek Viktor.

A Nyomozó ritka. A műfajfilm a magyar alkotóknak ugyanis ritkán sikerül jól, vagy egyáltalán. Az elsőfilmes rendezőkkel egészen hasonló a helyzet. Gigor Attila 2008-ban bemutatott filmje viszont kifejezetten krimi és kifejezetten első. És kifejezetten jó. Csütörtök éjjel a Sziget Fesztiválon az Octopus Összeművészeti Helyszínen a filmre lassan gyűltek az emberek. A  vetítés kezdete előtt kényelmesen elhelyezkedhettek a közelben fellelhető párnákon, vagy egymáson. 

A képes-hangos újraértelmezés kikezdte a dobhártyákat, a vásznon pedig képfoszlányok és filmkocka csúszkáláshoz hasonló geometriai alakzatok váltották egymást. Talán a szalag szakadt.

2010. augusztus 12. 00:00
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010

Gigor Attila: Nyomozó (színes magyar játékfilm, KMH FILM, 2008)
Forgatókönyvíró: Gigor Attila, Zeneszerző: Melis László, Operatőr: Herbai Máté, Jelmeztervező: Hoffmann Beáta, Producer: Pusztai Ferenc, Gyártásvezető: Bánki Orsolya, Vágó: Kovács Zoltán
Szereplők: Anger Zsolt (Malkáv Tibor), Rezes Judit (Edit), Kerekes Éva (Noszfer Ágnes), Tóth Ildikó (Szirmainé), Terhes Sándor (Szirmai Ferenc), Czene Csaba (Köpcös), Zágoni Zsolt (Küklopsz)

Feldolgozta: Márton Péter és Vicsek Viktor