Márk

Élőkép társulat: Tarot Labirintus

2010.08.15. 11:27

Programkereső

A labirintusban szerzett tapasztalataitok lejegyzéséhez idén már füzetet és tollat is biztosítanak a résztvevők számára. Ki hagyná ki?

2010 a Tarot Labirintusok nyolcadik és a nyolcszögletű labirintusok tizenegyedik éve a Sziget Fesztiválon.

Az előadásról mindenkinek:
A Tarot Labirintus kivételes előadásformát követ, melyben a mondanivaló nagy mértékben egyénre szabott: interaktív kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti vagy ha úgy tetszik szerepjáték-kalandra hívja a nézőt. A díszlet egy nyolcszögletű, háromdimenziós labirintus zsákutcák nélkül, melyből meg kell találni a toronyba vezető utat. Az előadás a látogatót arra inspirálja, hogy elgondolkodjon az élet különböző archetípusos alapfogalmairól – melyek a Tarot lapjaiban felismerhetők, azok viszonyáról, és ezek jelenlétéről a saját életében, aktuális élethelyzetében. Miközben a néző az adott szerepet átéli, gyakran előfordul, hogy már nem csak a hivatásos szereplőkkel, de a bolyongó-társakkal is kapcsolatba lép. A legizgalmasabb élmény, amikor a labirintus a rendezőelv alapján „önmagától működik”.

Ismertető a belépőknek:
A labirintus misztérium. Szent út. Nem a tekervények formája teszi az utat labirintussá, hanem a megtett út miatt bennünk megszülető mentális változás. Ebben a labirintusban a labirintus és a tarot (ejtsd „taró”) misztériuma, mint az életút és annak stációi összefonódnak.
Belépéskor huszonnégy kártyalap közül kell választani. E lapok az életünkben megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai – a Tarotkártya Nagy Arkánumai (az arkánum szó gyógyírt jelent), melyek közül egyet most Te fogsz megszemélyesíteni a labirintusban tett önismereti zarándoklat során a választott arkánum színének megfelelő kalapban. A kártyalapokat mi úgy hívjuk: „tükörkapu”. Kapu, mert ezen keresztül léphetsz be a labirintusba – a te személyes labirintusodba, mert mindenki más utat fog bejárni – és tükör, mert benne – nem a külső, hanem a belső – tükörképeddel, éneddel szembesülsz.

Tarot Labirintus
Tarot Labirintus

A tükörkép, ha életedben nem húztál még tarot-t, akkor azt a szerepet mutatja meg, melyet az életed során a legtöbbet képviselsz, aki leginkább Te vagy, ezt úgy hívják: „avató kártya”, s arra a kérdésre válaszol: „Ki vagyok én az életben?”. Ha már nem először húzol, akkor húzz egyszerűen csak az adott élethelyzetedre, tedd fel a kártyának ezt a kérdést: „Ki vagyok én most? Abból, ami most vagy mostanában történik velem, mit kell tudatosítanom magamban?” Ha elindulsz a labirintusban (önmagadat megkeresni és megismerni), utadon élő tükrök – a kártyalapokról megelevenedett Nagy Arkánumok – mutatnak fel reflexiókat az ő szerepük szemszögéből a Te szerepednek. Nézz beléjük, és találd meg, melyikük számodra a legtisztább tükör! A találkozások egyes élményeit érdemes menet közben lejegyzetelni, melyhez idén először füzetet biztosítunk. A játék célja az, hogy megértsd és megéld a szerepedet, s ezen keresztül nem csak az élő Arkánumokkal, de akár a többi bolyongóval is kapcsolatba lépj. Az önismereti játékhoz ajánlott a Nagy Arkánumok jelentésének alapszintű ismerete, hiszen így jobban el tudsz mélyedni a Neked szóló üzenetek jelentéseinek értelmezésében vagy átélésében.

2010. augusztus 11-16. Nyitva: 14:00–22:00, kapuzárás 20:00-kor
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010

Alkotó-szereplők:

1.Mágus: Bársony Júlia 2.Papnő: Birtalan Krisztina 3.Uralkodónő: Komáromi Judit 4.Uralkodó: Argalász Attila 5. Próféta: Szarka Fedor Guido 6.Válaszút: Árik Zsófi 7.Kocsihajtó: Marosán Médea 8.Igazságosság: Fenyvesi Boga 9.Remete: Mindák Gergő 10.Sorskerék: Köves Dóra 11.Erő: Erdőfi Tímea 12.Akasztott: Farkas Péter 13.Halál: Deák Emese 14.Mértékletesség: Csermák Zsuzska 15.Ördög: Tankó Barnabás & Bérczi Zsófia 16.Torony: Kántor Kata 17.Csillag: Gál Tünde 18.Hold: Harsay Gábor 19.Nap: Fenyvesi Andris & Fenyvesi Zsuzsi 20.Ítélet: Labant Árpád 21.Világ: Törzsök Kata 22.Bolond: Zemlényi-Kovács Zoltán 23.Föld: Sarlós Ágnes 24.Kapu: Harangozó Vince, Benza Béla, Néder Panni

Kártya- és labirintusterv, szerepjáték: Bérczi Zsófia
Szerkezetterv, design: Terebessy Tóbiás

A helyszín internetes oldala, ahol a 2009-ben készült klippek láthatók és a Nagy Arkánumok leírása is megtalálható: http://www.tarotlabirintus.blogspot.com/.

Képek, ízelítő a történésekből itt: http://medencecsoport.hu/projektek/octopus-labirintus/tarot-labirintus.