Konrád, Tivadar

Rátóti Zoltán lehet az új kaposvári igazgató

2010.08.17. 16:30

Programkereső

A szakmai bizottság Rátóti Zoltán pályázatát találta a legjobbnak; ez a döntés egybeesik Schwajda György javaslatával.

A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára öten adtak be pályázatot, Rátótin kívül Keszég László színész-rendező, a pályáját Kaposváron kezdő Lukáts Andor, Téri Sándor, a tatabányai színház szakmai igazgatóhelyettese és Borbás János színész-jogász. A szakmai testület (Oberfrank Pál veszprémi igazgató, Csáki Judit színikritikus, tanszékvezető, Tóth Géza szakszervezeti megbízott, Giber Vilmos kulturális tanácsnok, a grémiumot vezető Oláh Lajosné alpolgármester és a minisztérium küldöttje) 6:0 arányban Rátóti Zoltán pályázatát támogatta, akinek - szerintük - érdemes volna megfontolnia az együttműködést Keszég Lászlóval.

Rátóti Zoltán
Rátóti Zoltán

Időközben kiderült, a váratlanul elhunyt Schwajda György végakaratában javaslatot tett utódjára; a testamentumban Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színészének neve szerepelt - adta hírül a Somogyi Hírlap.

A napilap szerint Rátóti "politizáló színház helyett az érzelmek teátrumát, az emberek színházát szeretné megvalósítani a Csikyben". A Nemzeti Színház és az őrségi Magyarföld közötti ingázást minden bizonnyal kaposvárira váltja: a színész több éve a 27 lelket számláló kis falu polgármestere. A döntés egyszerre volt könnyű és nehéz számára, ha nem is volt magától értetődő. Azt mondta: elérkezett egy olyan életszakaszba, amikor egy kaposvári kihívásban talán jobban kiteljesedhet.