Sándor, Ede

Sylvain Creuzevault a legjobb fiatal rendező Salzburgban

2010.08.22. 11:27

Programkereső

Az öttagú zsűri egyhangú döntése alapján Sylvain Creuzevault és társulata, a d’ores et déjà a Nestlé Young Directors Award idei nyertese.
Arthur Igual, a d’ores et déjà társulat tagja
Arthur Igual, a d’ores et déjà társulat tagja

Kilencedik alkalommal kaptak alkalmat a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében fiatal rendezők, hogy bemutatkozhassanak, a Montblanc cég pedig negyedszer támogatta a kezdeményezést azzal, hogy az Hommage à Max Reinhardt kiadású tollak bevételét átutalja a színházi projekt kasszájába. Thomas Oberender, a fesztivál színházi művészeti vezetője, illetve Martine Dennewald kurátor négy rendezőt választottak, hogy a republic színpadán bemutatkozhassanak.

A svéd születésű, de évek óta Hollandiában dolgozó Jakop Ahlbohm az Innenschau című színházi thrillert vitte színre, ami utazás az emberi lélek mélyére, a titkos vágyak és bizarr fantáziák birodalmába, ami az előadás során a sötétben álló néző számára egyre nyilvánvalóbbá válik. Sylvain Creuzevault és társulata, a d'ores et déjà Notre terreur című produkciója arra kérdez rá, hogyan és miért történhettek a francia forradalom alatt rémes dolgok is. Robespierre-t és társait mutatják be, miközben az új, demokratikus játékszabályokat lefektetik, ugyanakkor kételyeikről is szó van, ami miatt a forradalom szép ideáljai zátonyra fut. Angela Richter a Magyarországon Oidipusz címen játszott Jon Fosse-darabot rendezte meg. A német rendező a drámát fényistallációként viszi a nézők elé, amelyben Oidipusz és Antigoné megjelennek, és a bűnrők, a büntetésről és a magányról tesznek fel a ma emberét foglalkoztató kérdéseket. A brüsszeli Claude Schmitz Mary Mother of Frankenstein című produkciója arról az álomról szól, amelyben az ember vágyait akarja beteljesíteni. A darab egyszerre fókuszál Mary Shelley életére, valamint a biotechnológiára, aminek termékei vagyunk,

A Helga Rabl-Stadler (a Salzburgi Ünnepi Játékok igazgatója), Birgit Minichmayr (színész, aki az idei Akárki női főszereplője volt), Andrea Schurian (kritikus), Klaus Maria Brandauer (színész, az idén bemutatott Oidipusz Kolónoszban főszereplője), valamint Thaddaeus Ropac (Galerie Ropac) összetételő zsűri egyhangú döntéssel Sylvain Creuzevault és társulata, a d'ores et déjà számára adományozza a fesztivál fiatal rendezők számára kiírt díját. Az indoklás szerint a rendezőt kiváló színészvezetés jellemzi, a színészeket alkotó- és rendezőtársnak tekinti, ő csupán első az egyenlők között. A fiatal társulat nagyfokú érdeklődése és lelkes kutatásai a francia forradalom kapcsán a jelennek kívánnak példát mutatni. Mindezt kevés eszközzel, a nézővel végig kapcsolatot tartva, okos térkihasználással és kielégítő dramaturgiával teszik. A nyertes a dicsőség és az Hommage à Max Reinhardt toll mellé tízezer eurót is kap. 

A Young Directors Project keretében eddig két magyar rendező mutatkozott be Salzburgban: a Krétakör 2005-ben Tasnádi István Phaidráját adta elő, 2009-ben pedig Bodó Viktor a grazi színház társulatával mutatta be Alice Csodaországban-adaptációját Alice címmel.