Konrád, Tivadar

Mától nemzetközi felnőttbábfesztivál Pécsett

2010.08.23. 08:08

Programkereső

Délután négy órakor tartják a 15. alkalommal megrendezendő fesztivál ünnepélyes megnyitóját Pécsett, ahol augusztus 28-ig tartanak a programok.

Augusztusban Pécsre figyelnek a bábosok: nyolc hazai és hat külföldi társulat felnőtt- és ifjúsági közönségnek szóló, szellemi-érzéki izgalmakat kiváltó versenyelőadása mellett, előtt és után a város összes tere, zege és zuga a bábszínházról szól. Az utcákon tiszteletüket teszik a Szárnyas Sárkányok, de nem hiányozhat Vitéz László, Hétpróbás Jancsi, Girgác Lacku, Paprika Jancsi, Gulyás Terka, Müzli János, Zabpehely Béla, Pulcinella, Punch és Judy sem. A 15. alkalommal megrendezendő fesztiválon a kuriózum és a tradíció ötvözete a vietnami vízi bábszínház, a hagyományt képviselik a kiállítások, az ősi jávai bábjátékot bemutató tárlat, és a magyarországi bábszínházak is képet adnak munkájukról a Pécsi Kisgalériában.

A nyitónap előadásai:

17:00 - Szárnyas Sárkányok: L'Avare! (Színház tér)

Közel egy órás utcaszínházi produkció zenészekkel, bábosokkal, zsonglőrökkel fizikai, szellemi és nyelvi határok nélkül a szeretetről, ami minden pénznél többet ér.

17:30 - Majoros Ági-Bor Judit: Tükör (Bóbita Bábszínház, Kamaraterem)

Előadás Pilinszky János Kalandozás a tükörben című meséje alapján készült, és egy utazás a lélek legmélyére. Ahogyan egyre beljebb kerülünk, úgy nyílnak ki a díszlet rejtett ajtajai, és halad a kisfiú Tükörországban, hogy megtalálja szerelmét és boldogságát. Az idill azonban nem tarthat sokáig, azt felváltja a rideg valóság.

19:30 - Budapest Bábszínház: Bitódalok (Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház)

Christian Morgenstern német költő bitópoézise az élet és a halál közti létben, amikor már nem vagyunk, de még nem múltunk el. Mert a bitóról másnak látszik a világ, és más dolgok mása lesz más.

22:00 - Vaskakas Bábszínház: Kádár Kata revü (Trafik étterem)

A látszólag nagyon különböző elemekből (népballada és popzene, mélylélektan és kabaré, költői és groteszk) építkező produkció végül egy különös, egyszerre szívbemarkoló és groteszk egységgé áll össze, melynek során a néző leszállhat a női lélek legsötétebb bugyraiba. Az előadás nyugtalanító kérdéseket vet fel, de nem válaszol, csak kérdez, nem magyaráz, csak mesél.