Márk

Programok a felnőttbábfesztivál negyedik napján

2010.08.26. 08:34

Programkereső

Vízi bábozás és hitchcocki hangulat, görög mitológia és magyar népmese - ez is lesz ma Pécsett a felnőttbábfesztiválon.

14:00, 16:00, 18:00 - Konrad Fredericks: Punch kalandjai (Színház tér)

Punch elődei ismeretlenek, és bizonyára nagyon idősek. Életében komikius és tragikus epizódok váltják egymást. Tradicionális utcaszínház Londonból.

15:00 - Figurina Animációs Kisszínpad: História (Bóbita Bábszínház, Kamaraterem)

Elindul egy papírfigura, hogy eljuttassa a hátára írott Szöveget a Történetek Könyvébe. Útja során az íróasztal különös tájain minden lény az életére (Szövegére) Folytatódhat-e a Történetek Könyve, mire a História véget ér?

16:00 - Kabóca Bábszínház: Girgác Lacku (Kultúrkert)

Csak rajta, rajta! Mind közelébb! Ti, kiknek tekintete a magas művészi elvárásoktól delejes, nektek a belépeti díj nem több és nem kevesebb, mint egy lyukas ötfilléres! De nektek, kik csupán szórakozni vágytok, jobb ha már most előtüremkedik zsebetekből a Rózsa Sándor képével ékesített legújabb ötvenezer forintos bankó, mert megérkezett hozzátok tisztes társulatom. Fellép itt Katka, tündérszép feleségem, Bilimbács, a szürke tinó, Halál uraság a savanyú tekintetű életművész, s természetesen jómagam Girgác Lacku. Lesz itt móka, kacagás, sírás-rívás, ízlés szerint, másfél óra hosszt, félórába sűrítve az idő rövidsége miatt.

16:30 - Mesebolt Bábszínház: János vitéz (52) (Bóbita Bábszínház, Nagyterem)

Katonaviselt idős férfi érkezik meg felesége betegágyához. Hátizsákjában hatalmas csaták, fantasztikus történetek, mesebeli tájak és egy tarka, kalandos élet súlya: János vitéz - akár csak Odüsszeusz vagy Peer Gynt - végül hazatér. Történetei megelevenednek: rablótanyától a francia király udvaráig, a csillagos égtől a tenger mélyéig minden utat bejár, minden harcot megharcol, minden nehézséggel megküzd. A falusi árvagyerek Kukorica Jancsi igazi hős lesz: János vitéz. Ám még előtte áll egy utolsó kaland, egy rejtélyes utazás az életen is túlra, egy utolsó küzdelem Iluskáért, a szerelemért, Tündérországért... egy olyan birodalomért, ahol valósággá válhat a türelemüveg törékeny boldogsága. 

17:00, 20:00 - Theatre du Rugissant, Compagnie des Chiffonieres: Moby Dick (Minerva park)

A fiatal Ismael arról álmodik, hogy felszáll egy nagy bálnavadász hajóra a New Bedford-i kikötőben. Egy prófétai jövendölés ellenére Ismael leszerződik egy hajóra, ahol egy sötét, titokzatos ember a kapitány, aki Moby Dickre, a fehér bálnára támad.

17:00, 20:00 - Vietnami Nemzeti Bábszínház: Tradicionális vízi bábozás (Műjégpálya)

Látványos, különleges előadás, benne - egyebek mellett - sárkánytánc, két oroszlán harca, főnixtánc, csónakverseny és halászat

19:30 - Ljubljanai Bábszínház: Tiltott szerelmek (Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínháza)

A görög mitológiából ismert tragikus történetek Daedalosz és Ikarosz, Pygmalion, Parsiphea, Narcisszosz históriája elevenedik meg.

21:30, 23:00 - Yael Rasooly: Paper Cut (Bóbita Bábszínház, Kamaraterem)

A titkárnő egyedül marad az irodaában, miután már mindenki hazament. Filmes magazinokból kivágott fekete-fehét fotókat használva rejti el arcát, így saját álomvilágába menekülhet, ahol ő egy ünnepelt filmsztár, aki megtalálja élete szerelmét. Amikor viszont a képzelet találkozik a valósággal, a romantikus mese hitchcocki rémálommá változik.