Klaudia

Kik az elmúlt évad legjobbjai?

2010.08.31. 08:26

Programkereső

Új kategóriában, változó lebonyolítási rendben osztják ki idén a Színikritikusok Díját.

 A színházi szezon indulását jelző fontos esemény az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerés, a Színikritikusok Díjának átadása, melyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak. A Céh tagjai legalább évi kilencven magyar nyelvű - hazai és határon túli - premier megtekintése után tizenöt kategóriában szavazhatnak az általuk legkiemelkedőbbnek ítélt alkotókra.

Az idei év különleges az elismerés történetében: 2010-ben harmincadik alkalommal osztják ki a Színikritikusok Díját. A díjátadó ünnepségre szeptember 26-án 20 órakor kerül sor a Budapest Bábszínházban.

Jógyerekek képeskönyve
Jógyerekek képeskönyve

A korábbi tizennégy helyett tizenöt kategóriában osztanak díjat: az idei évtől a legjobb színházi zenét is jutalmazzák a Színikritikusok Díjával. Változik a díjak kiosztásának rendje is. A díjátadó ünnepségre a Budapest Bábszínházba jelölteket, nem pedig díjazottakat invitálnak. Szeptember elején teszik közzé kategóriánként annak a három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelöltnek a nevét, akik a céhtagoktól a legtöbb szavazatot kapták, s csupán a szeptember 26-i díjkiosztó show-n nyitják fel azokat a borítékokat, amelyek a legtöbb voksot kapott jelöltek, vagyis a díjazottak nevét tartalmazzák.

A Színikritikusok Díjának kategóriái:

A legjobb új magyar dráma

A legjobb előadás

A legjobb rendezés

A legjobb zenés/szórakoztató előadás

A legjobb független színházi előadás

A legjobb gyerekelőadás

A legjobb női főszereplő

A legjobb férfi főszereplő

A legjobb női mellékszereplő

A legjobb férfi mellékszereplő

A legjobb díszlet

A legjobb jelmez

A legjobb színházi zene

A legígéretesebb pályakezdő

Különdíj (más kategóriába nem sorolható)