Konrád, Tivadar

A tökéletes vicc öl

2010.09.02. 21:10

Programkereső

Ha a színpadon együtt van Csákányi Eszter, Kováts Adél, Margitai Ági, Szandtner Anna és Varga Zoltán, és mindezt Lukáts Andor irányítja, az mondjuk elég jó.

Az ötödik napon megérkezett az első érthetetlen előadás. Tudniillik, hogy mit keres itt. A veszprémiek A bugyogó című munkája kísértetiesen hasonlított az Új Színház tavalyi Fogat fogért című előadására. Valószínűleg Valló Péternek nem jutott eszébe semmi új, klónozta saját magát. Bohózat, házassági történet, megcsalás, furfang. A díszlet jellege ugyanaz (szintén Valló), nagy, polgárinak szánt miliő, kettő darab szín dominál. A két főszereplő karaktere ugyanaz, a közönséghez val(l)ó kiszólások ugyanolyanok (színpad sötét, a beszélő arca alulról van megvilágítva), és a színészek ugyanúgy nem tudnak semmit kezdeni a szerepükkel, ezért abból főznek, amit a kamrában talának. Ami amúgy kár, mert lehetett volna ebből jobb is. A legjobban az fájt, hogy az egyik szereplő még ki is szólt a közönségnek, hogy aki ezt a finom humort nem érti, annak valami baja van. (Szünetben többféle emberrel megvitattuk a látottakat, úgy látszik, mindenkinek valami baja volt...)

Este a Kamarában újranéztem, vártam a Tiszta viccet a Sanyi és Arankából. Színtiszta mestermunka, ha a színpadon együtt van Csákányi Eszter, Kováts Adél, Margitai Ági, Szandtner Anna és Varga Zoltán, és mindezt Lukáts Andor irányítja, az mondjuk elég jó.

Tiszta vicc (Sanyi és Aranka Színház - fotó: SzoFi)
Tiszta vicc (Sanyi és Aranka Színház - fotó: SzoFi)

A takarítani utáló takarítónőt, Matildét (Szandtner Anna) fölveszi egy orvosnő, Lane (Kováts Adél), akinek a nővérét, Virginiát viszont (Csákányi Eszter) boldogság tölti el, ha takaríthat, ezért stikában ő jár a húgához. Matilde és Virginia rájönnek, hogy Lane-t csalja a férje (Varga Zoltán). Ez ki is derül: egy betegébe, a nála tizenöt évvel idősebb Anába (Margitai Ági) szeretett bele. Ana rákos, haldoklik.

Matilde folyamatosan a tökéletes viccen töri a fejét. Édesanyja úgy halt meg, hogy az apja elmesélte neki a tökéletes viccet, és ő belehalt a röhögésbe. A viccet soha senki nem tudta meg. Ana viszont megkéri, hogy segítse át a halálba. Matilde megtalálja a tökéletes viccet...

Szandtner Anna természetesen és őszintén hányaveti, kicsit kamaszos, Csákányi Eszter szinte szexuális izgalomba jön, amikor a takarításról beszél, Kováts Adél megkapó, amikor belemegy abba, hogy ápolja férje szeretőjét, Margitai Ági egészen elképesztő energiákat mozgat meg minden egyes gesztusával.

Szeretnivaló előadás.