Béla

Debreceni szemle a Merlinben

2010.09.09. 17:22

Programkereső

A XVI. Alternatív Színházi Szemlét a "hatosok" pályázati támogatásának csökkenése miatt Debrecen helyett a Merlinben rendezik szeptember 10. és 14. között.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a független színházi terület kiemelkedő társulatai számára. A szemle mindig az aktuális évben született, különböző műfajú, innovatív szemléletű, alternatív és független színházi előadásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére. Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle - az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum. A Szemle az első nyolc évben Budapesten, majd 2003-tól 2007-ig, öt alkalommal Szegeden zajlott. 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége együtt rendezi az eseményt, az elmúlt két évben Debrecen adott otthont a rendezvénynek.

A XVI. Alternatív Színházi Szemlét 2010-ben a pályázati támogatások radikális csökkenése miatt idén a Merlin Színházban rendezik meg.

A szemle megrendezésére jelen pillanatban 4,5 millió forint áll rendelkezésre, mely a NEFMI és az NKA pályázataiból, illetve a MasterCard támogatásából adódik össze. Így a társulatok művészei ingyen lépnek fel a fesztiválon.

Az előadások előtt - szombaton és kedden 15.00 órai kezdettel - a Merlin Klubjában beszélgetéseket szervezünk a függetlenek helyzetéről, a változó Előadó-művészeti törvényről.

A szemlén részt vevő 11 előadást Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója válogatta, melyek közül egyeztetési nehézségek miatt a szombathelyi Weöres Sándor Színház Stúdiósainak Jeles András rendezte Victor Hugo: A Nevető Ember című előadása nem szerepel a programban.

Duda Éva: Lunatika
Duda Éva: Lunatika

A 2010-es fesztivál zsűrije:

Iulia Popovici - kritikus

Árkosi Árpád - rendező   

Pálfi György - filmrendező

Az élet értelme - Tünet Együttes
Az élet értelme - Tünet Együttes

A MERLiN Színházban látható előadások:

Duda Éva Társulata: Lunatika; koreográfus: Duda Éva

Fehér Ferenc: Tao Te; koreográfus: Fehér Ferenc

Gergye Krisztián Társulata - Bárka Színház: Nádas Péter: Találkozás; rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Gergye Krisztián Társulata - Bárka Színház: Nádas Péter: Temetés; rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Hólyagcirkusz Társulat: Kant; rendező: Hólyagcirkusz Társulat

Maladype Színház: Lorenzaccio - Alfred de Musset műve nyomán; rendező: Zsótér Sándor

Pintér Béla és Társulata: Pintér Béla: A szutyok; rendező: Pintér Béla (az előadás helyszíne a Szkéné Színház)

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház - Urbán András Társulata: The Beach - Albert Camus Közöny című regénye alapján; rendező: Urbán András

Szputnyik Hajózási Társaság: Kockavető; rendező: Bodó Viktor

Tünet Együttes: Az élet értelme; rendező: Szabó Réka

Szutyok (Pintér Béla és Társulata - fotó: SzoFi)
Szutyok (Pintér Béla és Társulata - fotó: SzoFi)

A fesztiválhoz a philadelphiai Pig Iron Theatre Company művészeti vezetőjének, Quinn Bauriedel- nek, "Piros orr" workshopja kapcsolódik a Tűzraktérben.

A részletes program itt olvasható