Béla

Évadnyitó az Új Színházban

2010.09.09. 20:02

Programkereső

Idén 101 éves az Új Színház épülete. Az évad ennek szellemében készült - mondta Márta István igazgató.

Márta István, az Új Színház igazgatója megtartotta rendes évad eleji sajtótájékoztatóját, melynek keretében ismertette az elmúlt évad eredményeit és felvázolta a következő évad terveit. Az esemény végén átadták a Cortina- és a Paulay Ede-díjakat is.

Az igazgató elmondta, az Új Színház a tavalyi évadban 271 saját előadást tartott, melyet 56.084 fizető néző tekintett meg, ez 88,1%-os fizető látogatottságot jelent. Ismertette az elmúlt évad bemutatóit, valamint befogadott produkcióit, új sorozatait. Kiemelte a társulat tavaly díjazott tagjait (Pálfi Kata (Jászai-díj; Colombina díj - Vidor fesztivál), Galkó Balázs (Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje), Bánsági Ildikó (Páger gyűrű), Pokorny Lia (Gundel Művészeti díj), Fodor Annamária (Paulay Ede-díj), Berzy Tamás (Cortina-Szín-Tár-díj). Bemutatta azt a könyvet is, mely az Új Színház 101. születésnapjára készült.

Színház a Szerecsen utczában
Színház a Szerecsen utczában

Kovács Györgyi gazdasági igazgató beszámolt a bérletrendszerről és a kedvezménykártyákról: az eddigi sikeres bérleteket megtartja a színház, sőt, további akciókkal erősítik a közönség színházbajárási kedvét.

Szikora János művészeti vezető fölsorolta a jövő évad bemutatóit. Elsőként a Magyar Állami Operaházzal és a Budapesti Őszi Fesztivállal koprodukcióban készülő Csodálatos mobilvilág című opera lesz látható, melyet zeneszerzőként az igazgató, Márta István, rendezőként Szikora jegyez. Szikora még egy előadást tudhat majd magáénak, Ghelderode: Képek Assissi Szent Ferenc életéből című darabját rendezi, melynek februárban lesz a bemutatója. Dolgozik a társulattal Bagó Bertalan (Beth Henley: A szív bűnei), a szerb Egon Savin (Osztrovszkij: Az erdő) és Hargitai Iván (Závada Pál: Bethlen). Ács János, a korábbi művészeti vezető egy zenés vígjátékot állít színpadra, Harmath Imre, Barabás Pál és Eisemann Mihály művét, a Kávé habbalt.

A harmadízben meghirdetett Kőfal-pálya nyertesei idén is bemutatkozhatnak, ezúttal az Apró Színház és a Training Spot Társulat egy-egy bemutatóját láthatja a közönség. Valamint a színház befogadta a Pulzus Társulat Kés a tyúkban című előadását.

Földes Eszter - Casanova nuovo (Új Színház - fotó: SzoFi)
Földes Eszter - Casanova nuovo (Új Színház - fotó: SzoFi)

A társulatban nem történtek személyi cserék, ide szerződött viszont a Színház- és Filmművészeti Egyetemen frissen végzett Földes Eszter.

A sajtótájékoztató végén két díjat adtak át. A társulat titkos szavazással Finta László rendszergazdának adta a Cortina-díjat. A Paulay Ede-díj idán Almási Sándorhoz került.