Márk

Mozikban a Szelíd teremtés

2010.09.12. 11:00

Programkereső

2007-ben rendezte meg Mundruczó Kornél a Bárkán a Frankenstein-tervet. A téma filmfeldolgozása szeptember 9-től látható a mozikban.

A 2007-es, Bárka-beli előadást több fesztivál - Festival Premiéres (Strasbourg), Pécsi Országos Színházi Találkozó (itt a legjobb előadás, valamint a közönségzsűri díját nyerte el a produkció, Monori Lili pedig a legjobb női főszereplőnek bizonyult), Neue Stücke aus Europa (Wiesbaden), Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál, Temps d'Images Fesztivál (Párizs), Krakowskie Reminiscencje Teatralne (Krakkó), KunstenFestivalDesArts (Brüsszel), Bécsi Ünnepi Hetek - közönsége láthatta. A Frankenstein-terv és a film forgatókönyvének írója Bíró Yvette és Mundruczó Kornél. A színházi előadásból került a filmbe Frecska Rudolf és Monori Lili. A további szereplők Székely B. Miklós, Csíkos Kitty, valamint a rendező, Mundruczó Kornél.

Szelíd teremtés
Szelíd teremtés

Mary Shelley Frankenstein című világhírű klasszikus gótikus regénye nyomán a film, amelyet a cannes-i versenyprogramba is beválogattak, a teremtő ember és teremtményének története. A szeretet után sóvárgó mégis kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában.

Egy talán jobb napokat látott bérházban egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamasz fiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás castingjába. A drámai események sora ott veszi kezdetét mikor a szerelőválogatás alatt a fiút naivsága, és egyenes tisztasága olyan hirtelen cselekvésekre ragadtatja, ami halálos balesethez vezet. A rendezővel még soha nem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna. Megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Mikor rájön, hogy a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el. Más körülmények között találkozásuk talán esély lenne az újrakezdésre.

Szelíd teremtés
Szelíd teremtés

A film a szeretet felelősségéről, és a teremtő ember istenkísértő gőgjéről szól. Meglátni magunkat egy másik lényben, és túllépni akaratunk, érdekeink korlátain, szembenézni teremtésünk súlyával. Ez a tétje apa és fiú történetének.