Béla

Elsők lehetnek

2010.09.16. 10:28

Programkereső

A jelölteket és a rekordereket már sorra vettük. De kik azok, akik idén először várhatják az elismerést?

Idén először kaphat Színikritikusok Díját a drámaírók közül Esterházy Péter és Podmaniczky Szilárd.

A rendezők közül Koltai M. Gábor, Rába Roland, Szabó Máté, Bodó Viktor, Gergye Krisztián és Gianina Cărbunariu nem rendelkezik Színikritikusok Díjával.

A gyerekelőadások rendezői közül mind Tengely Gábor, mind Csató Kata újonc.

Bár Kerekes Éva és Pogány Judit mellékszereplőként már kapott kritikusdíjat, főszereplőként először van esélyük, csakúgy, mint Szorcsik Krisztának. Újonc az alakításdíjak többi kategóriájában Kuna Károly, Vicei Natália, Epres Attila és Polgár Csaba, míg tervezőként Daróczi Sándor, Fodor Viola és Árvai György, Ignjatovic Krisztina.

A pályakezdő kategória mindhárom jelöltje Bánfalvi Eszter, a 2008/2009-es teljesítményével a főváros különdíját elnyerő Ötvös András valamint Szalma Noémi először lehet a kritikusok választottja. A különdíjra jelöltek közül Alföldi Róbert rendezőként már kritikusdíjas, Gál Tamás és Gáspár Ildikó azonban első díját gyűjtheti be. Bár idén először szavaztak a legjobb színházi zenére, Kovács Mártonnak már van több kritikusdíja - előadásokhoz komponált zenékért, ám különdíjként -, Darvas Ferenc, Philipp György és Rozs Tamás először kaphatják meg az elismerést.