György

Elhunyt Farkas Antal színművész

2010.09.25. 12:48

Programkereső

Elhunyt Farkas Antal Jászai Mari-díjas színész; a Vígszínház művészét életének 89. évében, péntek hajnalban érte a halál.

"Utolsó szerepében, az Egy csók és más semmi című előadásunkban még megcsodálhattuk egyedülálló tehetségét, kacaghattunk jellegzetes humorán, mozdulatain, orgánumán. A Vígszínház társulata örökre a szívében őrzi felejthetetlen alakításait, kedvességét és emberszeretetét" - méltatja a Vígszínház Farkas Antalt.

Farkas Antal (Egy csók és más semmi - Vígszínház - fotó: SzoFi)
Farkas Antal (Egy csók és más semmi - Vígszínház - fotó: SzoFi)

Farkas Antal 1922. január 1-jén született Öcsödön, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1952-ben végezte el. Osztálytársai Soós Imre, Váradi Hédi, Berek Kati és Psota Irén voltak. A főiskola elvégzése után rögtön a Vígszínház - akkori nevén Magyar Néphadsereg Színháza - tagja lett. Egy év pécsi kitérő után 1955-től ismét a Vígszínház társulatát erősítette. Csaknem 60 éves vígszínházi tagsága alatta művész mintegy kétszáz produkcióban játszott. Emlékezetes alakítást nyújtott többek között Ibsen Kísértetek (Engstrand), Sartre Altona foglyai (Heinrich őrmester) című darabjaiban, Shaw Szent Johannájában La Hire-ként, a Cseresznyéskert Szimeonov-Piscsikjeként, a Rómeó és Júlia Capuletjeként, Molnár Ferenc Üvegcipőjének Őrmestereként vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem Kasznárjaként.

Farkas Antal a színházi előadások mellett számos tévé- és játékfilmben is szerepelt. A magyar filmtörténet olyan kiemelkedő alkotásaiban játszott, mint a Körhinta, a Két félidő a pokolban, a Húsz óra, A kőszívű ember fiai, A tizedes meg a többiek, a Hideg napok vagy az Egri csillagok. Jellegzetes hangjának emblematikus szinkronszerepe volt a Pityke őrmester című magyar rajzfilmsorozat Marcipán kutyája.

1996-ban Aase-díjat kapott, mellyel évről évre a legjobb epizódszereplőket jutalmazzák. Farkas Antalt a Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.