Béla

Erős Balázs: "Március végén lehúzzuk a rolót"

2010.09.30. 08:00

Programkereső

Erős Balázs 2009 áprilisában lett a MU Színház művészeti vezetője. Budapest egyik legnagyobb alternatív befogadó helye változások előtt áll, a jövőben kevesebb társulattal dolgozik és markánsabb, egyedibb jelenlétre számít.

- Mi történt az elmúlt másfél évben, egyáltalán, mennyire volt a tiéd az előző évad?

- Az elmúlt évadot tulajdonképpen örököltem. A pályázatomba is beleírtam, hogy nem szeretnék változtatni az előre eltervezett programon. Egyrészt nem lenne etikus, másrészt olyan alkotók is szerepeltek az évadtervben, akiket nem ismertem. Inkább arra gondoltam, nézzük meg, hogyan tudunk együtt dolgozni, és derüljön ki az is, hogy mennyire életképes az a fajta működési forma, amellyel átvettem a színházat. Ugyanis egy elég összetett problémával szembesültem.  Úgy láttam, hogy a MU az elmúlt húsz évben egy átjáróház lett, mindenkit befogadott, nem volt saját arculata. Egyre több lett az alkotó, az elmúlt évadban 38 társulat 200 előadását fogadtuk be. Ez minőségileg és szakmailag vállalhatatlan. Egy társulat általában két-háromszor játszott egy produkciót, de többször nem is lehetett volna, hiszen nincs annyi nap az évben, a MU-nak meg nincs annyi terme. Ez a fajta működési rend megalapozott lenne egy többtermes "inkubátorház" esetében, és sokkal nagyobb stábbal, mint a miénk. Az lenne a jó rendszer, ha volnának ilyen inkubátorházak, ahol elkészülhetnének a legkülönfélébb produkciók, amelyek közül a három-négy nevesebb befogadó hely tudna meríteni.

Erős Balázs
Erős Balázs

- Ilyesmi mostanában a Bakelit meg a Tűzraktér.

- Igen, a Bakelit, a Sín, a Tűzraktér lehetnének azok a helyek, ahol fiatalok bemutatkoznak, de a továbblépéshez a MU-nak egy minőségibb befogadó hellyé kell válnia, saját arculatot kell kapnia. Mert ez az arculatnélküliség azzal is járt, hogy kevesebb lett a nézőszám. Egyre több lett Budapesten a befogadó hely, ezáltal piaci helyzet alakult ki.

- Nem hátráltat titeket, hogy viszonylag messze vagytok? Persze, ez már kényelem, de sokan inkább elsétálnak a Tűzraktérbe, és nem ülnek a villamoson húsz percig, hogy ideérjenek.

- Azért kell minőségi programot csinálni, hogy megérje kijönni. Ez ott kezdődik, hogy mit látsz, ha belépsz az ajtón. Átalakítottuk a belső teret, tágasabb, világosabb lett, megnyitottuk a kertet, azbesztmentesítettük a színháztermet. A kerülettel is másféle, intenzívebb kommunikációba kezdtünk, melynek eredménye, hogy az eddigi egyéves helyett hároméves közszolgálati szerződésünk lett. Persze a legfontosabb az, hogy milyen programokat tudunk kínálni. Januárig megnéztem minden előadást, aztán szelektáltam, hogy kivel szeretnék a továbbiakban dolgozni.

- Mi alapján?

- Szerintem a színháznak társadalmi feladata van. Az alternativitás nem jelentheti azt 2010-ben, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Nagyon fontos megértenünk, hogy egy alkotó kinek, mit és miért közöl. Ezt a gesztust kerestem mindenkinél. Továbbá lényeges volt az is, hogy egy társulat milyen közönségbázissal rendelkezik, hogy milyen a háttérszemélyzete, hogy megértjük-e egymást, tudunk-e kommunikálni. És sokat nyomott a latba, hogy kinek milyen tervei vannak a jövőre nézve.

- Hány társulat maradt meg?

- A MU Terminállal és a Szputnyikkal együtt tizennégy. Egyenlő az arány, hét táncos és hét színházi formáció.

- Milyen szerepet vállaltok egy produkció létrehozásában?

- A próbatermünk kihasználtsága 100%-os: nap közben a MU Terminál próbál, este pedig azoknak a társulatoknak adjuk oda, akiknek nincs próbahelyük. A létrehozásban ennyit vállalunk, hiszen mi befogadó hely vagyunk. Ezen túl a marketingben vannak feladataink, ez erősebb is lesz, mint tavaly volt. Növeltük a műsorfüzetek példányszámát, és lesznek hirdetéseink is.

- Pedig kevesebb a pénzetek, mint tavaly, hiszen nálatok is zároltak.

- Nagy bajba kerültünk, mert nem tudjuk megcsinálni a kilenc hónapos évadot. Ha a zárolt összeg nem érkezik meg, március végén bezárunk. 26 millió forinttal kaptunk kevesebbet, mint amennyit megítéltek nekünk, és még az a bizonyos 66% sincs a számlán. És nem tudunk megcsinálni egy csomó dolgot, amire pályáztunk, hiszen csak annyi pénzt kaptunk, ami a működésre elég. Próbálunk a takarításon, a rezsin spórolni, most is azért üldögélünk félhomályban, mert egyelőre nem kapcsolunk lámpákat. Majd ha teljesen besötétedik. Elküldeni nem akartam senkit, hiszen eleve kevesen vagyunk, sőt, föl is vettünk két embert, mert egy ekkora intézménybe nem elég hét munkatárs. Fejlődnünk kell, így máshová kerülnek a hangsúlyok. Egyelőre március végéig látom a jövőt. 27-e úgyis a Színházi Világnap. Csinálunk egy nagy happeninget, és ha nem nem kapjuk meg a zárolt összeget, lehúzzuk a rolót. Éppen a színházi világnapon.