Benedek

Haydn harminchárom koponyája a Bárkán

2010.10.01. 16:51

Programkereső

Esterházy Péter nyelvi leleményektől sem mentes darabja Haydnről. Játsszon a Fidelióval, és nyerjen jegyet az előadásra!

1954-et írjuk, Kismartonban, az Esterházy-család birtokán temetés zajlik, a család valahai világhírű zeneszerzőjét, az 1809-ben elhunyt Joseph Haydnt temetik újra - merthogy kalandos epizódok után ez az a pillanat, amikor a zseni feje és teste végre egy koporsóba kerül... Megtörténhetne, hogy az Esterházy-család sarja, a majdani zseniális író, Esterházy Péter ott sertepertél a koporsó körül, két zseni sajátos találkozása, a történelem persze másféle történetet ír...

A találkozásra 2009-ben került sor, a zeneszerző halálának 200. évfordulóján, amikor Esterházy Péter drámát írt a budapesti Bárka Színház számára. Drámát ír a szokásos önreflektív, fájdalmasan groteszk módon, hogyan is találkozik a fej és a test, hogyan is viszonyul a világhírű író ehhez a nagyonis személyes, mégis távoli történéshez, hogyan is viszonyulunk a derű zeneszerzőjének morbid történetéhez - és persze zenéjéhez, hiszen a legizgalmasabb Esterházy szövegének és Haydn zenéjének találkozása lett.

Az előadás színlapja

Kérdésünk: Milyen hangszert készített gyerekkorában magának Haydn, aminek nem volt hangja?

A helyes választ október 15-éig megjelölő olvasóink közül 6X2 jegyet sorsolunk ki a Bárka Színház október 23-i vagy 24-i előadására. Az időpont választható.

(A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt.)