Irén, Írisz

Legóemberek és a kortárs művészet

2010.10.01. 16:14

Programkereső

Október 8-án veszi kezdetét a Budapesti Őszi Fesztivál, amely idén 19. alkalommal várja a kortárs alkotások iránt érdeklődőket.

Tíz nap erejéig Budapest mai alkotásokkal és alkotókkal telik meg, legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, színházról, táncról, filmről, képzőművészetről, gyerekprogramokról és mindarról a definiálhatatlan dologról, ami a kortárs művészetet oly izgalmassá teszi. 

Az idei év arculatát műanyag emberkék - Playmobil-figurák - határozzák meg, a rácsodálkozás és gyermeki kíváncsiság szimbólumaként. Kovalik Balázs művészeti vezető, a Fidelio Est Prelűdjében tette fel a kérdést: „Miért van az, hogy a gyerekek szeretnek babákkal játszani? Pontosabban egy lekicsinyített világban, autók, bokrok, állatok, házak és emberek között elmerülni, legyenek azok fából, természetes anyagokból vagy fröccsöntve? Azt képzelik, hogy ők is olyan bátrak, mint az ólomkatona, vagy olyan szépek, mint a pillangóhercegnő?" Ezt a kérdéskört feszegeti a Budapesti Őszi Fesztivál idei kínálata. 

SZÍNHÁZ 

Október 15-én és 16-án az elmúlt évad német nyelvű színházi életének egyik sikerdarabja, a Schauspiel Graz és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója lesz látható, Magyarországon először: a Nestroy-díjas Bodó Viktor lenyűgöző, szavak nélküli színpadi videovíziója Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című Peter Handke darab nyomán. Az Őszi Fesztivál másik nemzetközi hírű színházi produkciója a Budapestre visszatérő német dokumentarista színházi csapat, a Rimini Protokoll nevéhez fűződik. Október 14-ei és 15-ei előadásukon nem a szív-transzplantáció lesz a téma (mint négy éve a BŐF-ön) és nem Marx Tőkéje (mint tavaly a Tavaszi Fesztiválon), hanem az egyiptomi müezzinek és az államhatalom viszonya. Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik Balázs Zoltán nyers és kegyetlen Platonov-értelmezése: Csehov darabja október 16-án és 17-én lesz látható a Maladype Színház produkciójában. Hogy színháznak nevezhető-e, az majd a helyszínen kiderül: a West-Balkán új helyszínén nagyszabású produkcióban mutatkozik be zenészekkel, képzőművészekkel és táncosokkal karöltve a Szakkör társulata. Fő az illúzió! című estjük témája a huszonhat éves Skála Metro.

Strasbourgi Ütőegyüttes (otó: Guy Vivien)
Strasbourgi Ütőegyüttes (otó: Guy Vivien)

ZENE 

A kortárs zenére éhes közönség étvágyát is csillapítja az idei Őszi Fesztivál. Október 8-án Budapest vendége lesz a világhírű Strasbourgi Ütőegyüttes. Grisey és Xenakis egy-egy itthon még soha nem játszott művét és Alessandro Solbiati legújabb darabjának ősbemutatóját hallhatjuk majd. A progresszív kortárs zene műhelyeként ismert legendás Új Zenei Stúdió éppen negyven éve, 1970-ben alakult. A négy évtizedet október 17-én délután öttől éjfélig tartó négyrészes koncerten idézik fel, olyan előadók segítségével, mint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Palya Bea, vagy az Amadinda Ütőegyüttes. Ritka manapság a kortárs operabemutató, a Budapesti Őszi Fesztivál programjában mégis megtaláljuk: Márta István és alkotótársainak Csodálatos mobilvilág című, hangokra és térerőre komponált „operatóriuma" posztmodern világunk tökéletes és igen szórakoztató zenés színpadi leképezésének ígérkezik. Az ősbemutatóra október 9-én kerül sor. 

TÁNC  

A táncművészet terén talán soha nem volt olyan erős a BŐF műsora, mint 2010-ben. Október 8-án és 9-én lép fel a fizikai táncszínház legendás kanadai alakja, a Bessie-díjas Louise Lecavalier. Az európai kortárs tánc négy meghatározó képviselőjének (Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, Sidi Larbi Cherkaoui, Luc Dunberry, Damien Jalet) közös produkciója, az október 10-én látható d'avant, amelynek zenei hátterét a táncosok által énekelt középkori többszólamú darabok nyújtják, európai kultúránk gyökereire kérdez rá, s az évad egyik legfontosabb táncprodukciójának ígérkezik. Az október 11-én látható, Wings című kamaraprodukcióról elég annyit elmondani, hogy Frenák Pál egyik legérzékenyebb alkotása. Október 12-én és 13-án a flamand Kris Verdonck különös vízióját láthatjuk, amelynek szereplői táncosok, de a virtuóz előadás során a nézőben komolyan felmerülhet a kérdés, vajon nem felülről mozgatott bábokat lát-e valójában? A legjelentősebb izraeli táncfesztivál tavalyi sikerdarabja, a Big Mouth egyszerre fogja lenyűgözni nézőit mélyen végiggondolt politikai üzenetével és lenyűgöző ritmusú koreográfiájával. S hogy a tavaszi Pécs2010 Fringe Fesztivál két fiatal díjazottja, Nagy Csilla és Fehér Ferenc önálló előadással jelentkezik a fesztiválon, s hogy nem halványulnak el a nagyok mellett, azt jelzi, hogy a hazai kortárs tánc jövőjéért nem kell aggódni.

http://www.bof.hu/