Klaudia

Tartuffe onlájn

2010.10.03. 08:00

Programkereső

Ha a Tartuffe ma játszódna, könnyen lehet, hogy skype-on bonyolódnának a családi viták. Webkamerás előadás az RS9-ben és a Mai Manó Házban.

Dunajcsik Mátyás kortárs író által bravúrosan újraírt verziója az eredeti Molière műnek. Az előadás két helyszínen (RS9 Színház és a Mai Manó Ház) egyszerre zajlik, és az 5 szereplő élő internetes kapcsolatban állnak egymással. Orgon kiküldi lányát, Mariane-t Párizsba Tartuffe-höz és már "skype"-on közli vele, hogy a lány onnan nem térhet haza, mert az útjának valódi célja, hogy megházasodjon. A webkamerákon át vetített képeket a másik helyszín projektoros kivetítőn követheti. A tartuffe-i kétszínűség az előadásban összekapcsolódik az internet hatalmával. Mit lát a kamera, mit rejt el, szemfényvesztés és információ töredékek - rengeteg manipulációs lehetőség. Egy színházi előadás és egy élő filmforgatás egyben. A kapcsolat olykor megszakad, és az előadás a két helyszínen párhuzamosan gördül tovább, míg újra össze nem kapcsolódik. Az egész technikai rendszer a Magyar Telekom támogatásával készült. A nézők dönthetnek, hogy melyik helyszínen akarják megnézni az előadást, Párizsban, a Mai Manó Ház Napfény termében vagy Budapesten, az RS9 Színház pincéjében.

Tervbe van véve, hogy az előadás - a két mobil kamerán keresztül - élőben is követhető legyen az interneten, így lehetőség nyílna közvetíteni a színházat olyan rétegeknek is, akiket nem lehet a számítógép mellől kirobbantani.

Tartuffe (RS9)
Tartuffe (RS9)

T@rtuffe - okóber 6. 7., 20:00 - RS9 Színáz, Mai Manó Ház - rend.: Vékes Csaba; zene: Rubik Ernő Zoltán; látvány: Korai Zsolt; szereplők: Felhőfi-Kiss László, Fazakas Júlia, Valcz Péter, Sipos Eszter, Horváth Kristóf