Gábor, Karina, Ders

Skála Metró Színház

2010.10.08. 08:00

Programkereső

A Skála Metró épületében a tavasszal megnyílt West Balkán ősztől új színházi helyszíne a fővárosnak. Az októberi program ígéretes.

A West- Balkán csapata a korábban meghívott/felkért alkotókkal egyeztetve úgy döntött, hogy az NKA pályázati pénzeinek következtében az utóbbi hónapokban előállt financiális nehézségek ellenére elindítja a 2010 februárjában meghirdetett színházi programját. Mivel a WB színház működési pályázaton még nem indulhatott, minden anyagi forrását az NKA, a NEFMI és a főváros produkciós pályázataiból szerette volna megszerezni. Ennek hiányában lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, de megpróbálnak magántőkét is bevonni a program megvalósításához. Terveik szerint elsősorban új, a hely számára készülő produkciók lesznek repertoáron, de befogadják egy-egy, az alternatív színházi körökben ismert társulat új vagy korábbi nagy sikerű előadását is.

Skála Metró áruház
Skála Metró áruház

Október 13-án indul az évad, a Fő az illúzió - zenés-táncos Skála-valóság egy részben című előadás a Budapesti Őszi Fesztivál támogatását élvezi. Az előadást hat rendező jegyzi, közülük hárman a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Minden alkotó maga választja meg színészeit, és azokkal készít egy önálló jelenetet 10-15 percben a Skála Metró kapcsán az épület 3-4. emeletén, több helyszínen. Az épület egyéb tereiben képzőművészek alkotásai reflektálnak a Skála- és a Skála Kópé-jelenségre. A MOME texil szakosai a '80-as évek divatbemutatóját is a színpadra varázsolják.

Október 21-én a HOPPart Társulat új előadását láthatja a közönség. "Eljövök érted" - a kezdet címmel "opera" készül Máthé Zsolt rendezésében a Jóbarátok és a Dr. House alapszituációit, karaktereit feldolgozva.

Október végén újra látható lesz a KoMa társulat egyik legsikeresebb produkciója, Garaczi László Plazma című színdarabja.

Havonta jelentkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Először Máté Gábor negyedéves színészosztálya mutatkozik be, régi filmságereket énekelnek Bagó Gizella tanárnő vezetésével.

Október 26-án indul az Olvasótégely felolvasószínházi sorozat, amely szintén az SZFE-vel közös projekt. A havonta jelentkező sorozat tematikus programokból áll, az első alkalom témája az oktatás, tanítás - Iskola minden határon túl címmel - olyan színészekkel, mint Csákányi Eszter, Petrik Andrea, Debreczeni Csaba vagy Kiss Eszter.

A későbbiekben a Forte Társulat tart majd itt bemutatót, és a tervek között szerepel Tasnádi István és Pelsőczy Réka darabjainak színrevitele a szerzők rendezésében.