József, Bánk

Két bemutató a Katonában

2010.10.09. 15:52

Programkereső

Október közepén Máté Gábor, és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen most végző Kovács Dániel rendezéseit mutatja be a Katona.

Máté Gábor bevállalta, hogy belenyúl a darázsfészekbe. "Azt akarjuk, hogy üssön; hogy önök hazáig ne találják a lakáskulcsot" - árulta el a rendező a szeptemberi nyílt próba során. Ezt erősíti a mű szerzőjének egy gondolata: "Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt." A fenti idézet Grecsó Krisztiántól származik, aki Máté Gábor kérésére tovább írta, újra-gondolta Tersánszky Józsi Jenő drámáját.

A darabot először Szidike címmel 1923-ban mutatták be, majd átdolgozva, 1930-ban a Nemzeti Színház is műsorára tűzte. A mostani verziót Cigányok címmel tűzi műsorára a Katona. A főszerepét Keresztes Tamás játsza, partnere Pálmai Anna lesz. Mint prímás jelenik meg a színpadon Szacsvay László, oldalán Szirtes Ágival, de feltűnik még a fontosabb szerepekben Kovács Lehel, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Bán János, Fekete Ernő, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, vagyis a Katona színe-java. A zenei betéteket Sáry László komponálta, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

A két lengyelül beszélő szegény román - környezettanulmányi portya (Dankó István és Borbély Alexandra - fotó: facebook)
A két lengyelül beszélő szegény román - környezettanulmányi portya (Dankó István és Borbély Alexandra - fotó: facebook)

A nagyszínházi bemutatót egy nappal előzi meg a Kamra új előadása, a Két lengyelül beszélő szegény román, melyet Kovács Dániel rendez. A darab írója az 1983-as születésű Masłowska tizenhét évesen, vidéki gimnazista lányként robbant be a lengyel irodalmi életbe a Lengyel-ruszki háború című regényével, amely 2003-ban az Európa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. A dráma hétköznapi szlengje könnyű irodalmiságot sugall, mégis mély, súlyos kérdéseket jár körbe. "Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, semmit nem fog lehányni. Esküszöm, annak az ártatlan gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord." A két fő szerepet Dankó István és Borbély Alexandra játssza, a road movie hangulatú előadásban színpadra lép még Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka, Kun Vilmos, és Tóth Anita. A Két lengyelül beszélő szegény román, a játékon túl, izgalmas látványvilágot is ígér; a rendező, aki az előadás díszlettervezője is egyben, az elképzelt "színpadi" teret green box technika segítségével valósítja meg.