Sándor, Ede

Peter Steiné az Európai Színházi Díj

2010.10.17. 09:38

Programkereső

A kitüntetést 1986-ban az Európai Bizottság támogatásával hozták létre. 2002 óta az Európai Parlament és Tanács európai kulturális értékeket szolgáló intézménnyé nyilvánította.

Az Európai Színházi Díjat olyan egyének vagy színházak, társulatok kaphatják művészi életútjuk elismeréseképp, akik/amelyek elősegítik az emberek és népek közti megértést és gondolatcserét. Az elismerés 14. birtokosa Peter Stein, a kortárs európai színház egyik ikonikus alakja. A 20. század második felében a német és az európai színház egyik legfontosabb alkotójaként tartják számon. 1970-ben alapította meg a (nyugat-)berlini Schaubühnét. A hetvenes években több monumentális, provokatív, nem konvencionális produkciót rendezett szokatlan helyszíneken, s ezzel forradalmasította a színházi térről szóló elképzelést. Amellett, hogy folyamatosan újraírta és újraírja a régi és modern klasszikusokat, félelem nélkül tért rá a (színházi) nyelveknek addig ismeretlen ösvényeire, és jár ezek az úton, valamint folyamatosan olyan témákat boncolgat, amelyek rákérdeznek a kor értékeire. 1980-ban színpadra állította az Oreszteiát, ezt 1993-ban a Vörös Hadsereg Művészegyüttesével rendezte meg. 2009-ben az Ördögöket olasz színészekkel rendezte meg, a főszerepet - az előadásban Varvara Petrovna Sztavroginát - Maddalena Crippára osztotta. Legutóbbi rendezése a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében az Oidipusz Kolónoszban volt, az előadás főszerepét Klaus Maria Brandauer játszotta.

Peter Stein
Peter Stein

12. alkalommal adják át az Új színházi valóságért díjakat, amelyre egy háromszáz tagú, európai színházi szakemberekből álló tanács tett javaslatot, a véglelges döntést pedig egy zsűri hozta meg júliusban. A kitüntetés célja, hogy bátorítsa az európai dráma kibontakozóban levő új trendjeit és kezdeményezéseit a műfaj minden formájában és kifejezési módjában. A zsűri figyelembe veszi az egyéni alkotó vagy színház/társulat eredetiségét és innovativitását.

Az idei díjazottak: a szlovák/cseh Viliam Dočolomanský, a brit Katie Mitchell, az orosz Andrej Mogucsij, a finn Kristian Smeds - aki 2006-ban a Krétakörrel is dolgozott -, a portugál Teatro Meridional, illetve az izlandi Vesturport Theatre.

A zsűri különdíjjal ismeri el Jurij Petrovics Ljubimov rendezőt megkérdőjelezhetetlen művészi életútja okán, és azért a fontos szerepéért, amelyet a Taganka Színházzal együtt a peresztrojka idején játszott. A rendező a modern huszadik századi színház szimbóluma Oroszországban. A szovjet éra idején kivételes színészeivel a sajtó hallgatása és az őket a kultúrpolitikától övező ellenséges légkör ellenére - ami miatt emigrációba kényszerült - komoly közönségsikert aratott. Ljubimov Magyarországon a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján több alkalommal dolgozott: színpadra állította a Don Giovannit az Operaházban, a Háromgarasos operát a Nemzeti Színházban, a Cserét Szolnokon, valamint a Bűn és bűnhődést a Vígszínházban.