Beáta, Izolda, Lea

Romagyilkosságok - Dokumentumdráma-pályázat a Nemzeti Színházban

2010.10.24. 10:00

Programkereső

A 2008-2009-es bűncselekmény-sorozathoz kapcsolódóan várnak műveket. A pályázatra középiskolások is jelentkezhetnek.

9 helyszínen 78 lövés
7 helyszínen 11 Molotov-koktél
6 roma halott, köztük 1 gyerek
5 súlyos roma sérült, köztük 1 gyerek
4 gyanúsított

A 2008-2009-ben lezajlott, egyedülálló bűncselekmény-sorozat nem csak Magyarországot, hanem egész Európát megrázta. A romagyilkosságok kapcsán dokumentumdráma-pályázatot hirdet a Nemzeti Színház.

Célunk, hogy kezdeményezésünk hozzájáruljon egy nyílt, társadalmi párbeszéd kialakulásához, ugyanakkor elősegítsük a hazai színpadokon ritkán látható, aktuális jelenségekre, eseményekre, problémákra reagáló dokumentumdráma megteremtését.

A 11. ARC plakát-pályázat fődíjas plakátja
A 11. ARC plakát-pályázat fődíjas plakátja

A drámapályázaton mindenki részt vehet, aki úgy érzi, van mondanivalója a témáról. 

A középiskolások egyénileg és csoportosan is pályázhatnak, ezeket a pályázatokat külön bíráljuk el. Kiemelten fontosnak tartjuk a tanárok szerepét, azt szeretnénk - és segítségüket is kérjük -, hogy általuk minél több diákközösséghez jusson el a felhívás híre. Kérjük az érdeklődő, a Nemzeti Színház kezdeményezéséhez csatlakozni kívánó pedagógusokat, írják meg elérhetőségüket a pr@nemzetiszinhaz.hu címre, hogy a szorosabb együttműködés lehetősége érdekében felvehessük velük a kapcsolatot.

A középiskolás és a felnőtt kategória legjobb dokumentumdrámáit a Nemzeti Színház a jövőben műsorára tűzi. (A zsűrinek jogában áll a díjat megosztani, vagy nem kiadni.)

A drámapályázatokat e-mailen vagy postán az alábbi címekre várjuk 2011. március 1-ig: pr@nemzetiszinhaz.hu, vagy 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. A borítékra, kérjük, írják rá: Dokumentumdráma-pályázat.

(Az illusztráció a 11. ARCplakát-pályázat fődíjas plakátja.)