György

Automatizmusok helyett a minőség számítson

2010.11.08. 21:08

Programkereső

A Magyar Teátrumi Társaság megszüntetné az automatizmusokat a színházi támogatásokban.
Vidnyánszky Attila - fotó: Dudás Ernő
Vidnyánszky Attila - fotó: Dudás Ernő

Helyette a minőségi elv döntsön a színházi támogatások odaítélésénél, így lehetőség nyílhat egy aktívabb kultúrpolitikára - emelte ki a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke az MTI-nek nyilatkozva a szervezet által az előadó-művészeti törvény módosításához benyújtott javaslatokról. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az MTT csütörtökön Sopronban tartott közgyűlésén hat új intézményt - Cinka Panna Cigány Színház, Pécsi Horvát Színház, Agria Nyári Játékok, Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház, Budakeszi Romkert Teátrum és a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria - a tagjai közé fogadó szakmai szervezet egy csaknem harminc oldalas anyagot fogadott el az előadó-művészeti törvény átfogó módosítására. Mint a debreceni Csokonai Színházat is vezető rendező hozzátette, az MTT szerint még idén szükség lenne a „nagyon sok anomáliával működő, rossz folyamatokat elindító" törvény megváltoztatására és ennek kapcsán egyeztetésre valamennyi érdekelt szervezettel.

„A hatályban lévő törvény egy éves története sajnos igazolta azokat a rendkívül komoly fenntartásokat, aggályokat, amelyeket a Magyar Teátrumi Társaság korábban megfogalmazott. Ez a törvény a szakma egyetlen lényegi problémáját sem oldotta meg, ezért reméljük, hogy gondolataink, elképzeléseink, törvénymódosítási szándékunk széles körben támogatásra talál" - fogalmazott.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkárságának felkérésére elkészített tervezet Vidnyánszky Attila elmondása szerint „a meglévő struktúra, a társulati lét védelmében egy aktív, nem automatizmusokon, hanem a minőségi elv érvényre juttatásán alapuló finanszírozási rendszert kíván bevezetni". Az MTT elnöke óvott attól, hogy a szakmai berkekben a finanszírozásról folyó vitát bárki az úgynevezett független társulatok és a kőszínházak szembenállásává egyszerűsítse, mert az utóbbiak között is „rettenetes szakadékok" vannak. Komoly problémának érezte azonban, hogy a hatályos törvény szinte szétszakítja a meglévő színházi struktúrát, „a függetlenek felé mozdítva a hangsúlyokat".

„Úgy gondoljuk, hogy a jövő számára hasznosabb, ha az alternatívoktól jönnek át az általuk megszűrt, friss, új erők a kőszínházakba és termékenyítik meg a kőszínházak munkáját; pontosabban onnan is jönnek, mert a kőszínházakban is rengeteg újító szándék és szellem van. A mostanihoz képest egy fordított folyamatot kell elősegíteni, tehát nem leépíteni, gyengíteni a meglévő kőszínházi struktúrát" - foglalta össze Vidnyánszky Attila az MTT által kívánatosnak tartott irányt, elismerve: az a kőszínházakat is megosztja.

Mint hangsúlyozta, a függetleneknek jutó támogatások összege nem feltétlenül csökkenne, ellenben változna a kiosztás módja, illetve külön fejezetet képezne azon projektek elősegítése, amelyek a „két világot" összekapcsolják. A Magyar Teátrumi Társaság javaslata szerint a színházi támogatások odaítélése a pénzt folyósító NEFMI joga és felelőssége lenne. Az MTT elnöke elismerte, hogy az új rendszer nem tudná teljesen kiküszöbölni a szubjektivitást, ezt is kívánatosabbnak tartja azonban a jelenlegi szisztémánál.

„Teljesen abszurd, hogy most automatikus módon jönnek a minisztériumból vidékre a pénzek. Az aktuális kulturális vezetésnek nincs ebbe lényegi beleszólása, mert olyan egzakt mutató, mint például a fizető nézőszám alapján kénytelen kiutalni támogatásokat olyan színházakhoz is, amelyeket éppen nem kellene támogatni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Az új struktúrában egy miniszter által kiválasztott és egy alulról delegált, szakmai testület együtt határozna a finanszírozásról, így a kormányzat aktívan „kultúrpolitizálhatna", természetesen döntéseinek felelősségét is viselve. „Így bele lehetne avatkozni folyamatokba, évtizedes stagnálást lehetne megmozdítani" - indokolta az új rendszer szükségességét.  Vidnyánszky Attila úgy látja, orvoslásra vár a fővárosi és vidéki színházak támogatásai közötti erős aránytalanság is, ez azonban nem az új előadó-művészeti törvényen, sokkal inkább a kultúrpolitika odafigyelésén múlik.

A rendező szerint most a kulturális államtitkárságra vár, hogy a törvénymódosításhoz szükséges egyeztetéseket megszervezze. A NEFMI ütemterve szerint decemberre kerülne az Országgyűlés elé a jogszabály új szövege, ez azonban a 2011-es költségvetési kereteket nagy valószínűséggel már nem tudná érinteni, csak az elosztás módszertanát.