Márk

Kortárs Drámafesztivál idén kilencedszer

2010.11.10. 14:23

Programkereső

A november 27. és december 4. között megrendezendő programsorozatban az Egyesült Államok színháza és a lengyel dráma kerül középpontba.

A fesztivál díszvendége az Amerikai Egyesült Államok. A tengerentúlról meghívott produkciók a műfaji kereteket feszegetik, finoman, a színház eszközeivel reflektálnak az aktuális kis- és nagypolitika eseményeire, miközben a felszínen az amerikai álmot, a csillogást, a boldogságot, a gyönyört kínálják. Az amerikai, vállaltan politikus program előadásai: Szóló élő struktúrákra (Reggie Watts), Passió-projekt (Reid Farrington), Isten hozott a semmiben (Temporary Distortion), A szállítmány (Young Jean Lee's Theatre Company). Reggie Watts a Roma Parlamentben workshopot is tart, amelynek résztvevői a hazai beatbox, freestyle és hiphop szcénában mozgók, továbbá slam poetrysták lesznek.

Temporary Distortion: Welcome to Nowhere
Temporary Distortion: Welcome to Nowhere

A magyar szemleprogramba, melynek előadásait a Színházi Kritikusok Céhe felkért tagjai (Deme László, Markó Róbert, Tompa Andrea, Urbán Balázs) válogatták, az idén hét produkció kapott meghívást, köztük két vidéki előadás. A szemleprogramhoz kapcsolódik a fesztivál látogatói programja, melynek keretében külföldi színházi szakemberek kaphatnak a jelenlegi magyar színházi helyzetről minél színesebb, árnyaltabb képet. A magyar szemleprogram előadásai: Hát akkor itt fogunk élni (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza),  Szutyok (Pintér Béla és Társulata), Kasimir és Karoline (Örkény Színház), Oidipusz király (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Mein Kampf (Nemzeti Színház), Völgyhíd (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház), Kupidó (ALKA.T, Nézőművészeti Kft., Orlai Produkciós Iroda, Örkény Színház). Tompa Andrea elmondta, a válogatásban az előadások minősége volt a fő szempont, valamint az, hogy a külföldiek számára - tematikailag, referenciáit tekintve - a produkció befogadható legyen.

A felolvasó-színházi sorozat keretében ezúttal lengyel és amerikai darabokat olvasnak fel a Merlin Színház kamaratermében. A produkciók rendezői Csató Kata, Herczeg Tamás, Novák Eszter és Pelsőczy Réka. A lengyel felolvasásokhoz kapcsolódóan a KDF a Krakkói Magyar Központtal együttműködve többnapos eseménysorozatnak ad otthont, mely a kortárs lengyel és magyar dráma kapcsolatát vizsgálja, párbeszédét erősíti. Lesz szimpózium az utóbbi húsz év lengyel és magyar drámairodalmáról, amelyen lengyel drámaírók, rendezők és műfordítók vendégeskednek, illetve tartanak könyvbemutatót, amelyen a Fiatal lengyel dráma című magyar nyelvű, az Ütközések. Új magyar drámák című lengyel nyelvű antológiákat, valamint Pászt Patrícia Mai lengyel drámairodalom című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Az iskola írója - Az író iskolája programba félszáz drámaíró és csaknem harminc középiskola kapcsolódott be az elmúlt három esztendőben, ezúttal pedig Itthon vagy Budapesten? címmel hirdetnek alkotópályázatot budapesti középiskolások számára. A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja: mit jelent számukra Budapesten élni. Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális és társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él. A felvetés alapja az, hogyan néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól. A jelentkezők bármilyen műfajban hozhatnak létre alkotásokat. A legígéretesebb pályamunkákat zsűri értékeli, és a fesztivál keretében a Városmajori Gimnáziumban december 4-én egy gálán mutatják be.

A KDF a Goethe Intézettel közösen In memoriam Christoph Schlingensief címmel rendez az augusztusban elhunyt rendezőre emlékező vetítést, amelyen a Christoph Schlingensief és filmjei, továbbá A második álom című filmeket láthatják az érdeklődők.