Béla

Nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán

2010.11.22. 12:00

Programkereső

Nemzetközi színházi fesztiválnak ad otthont a jövő héten Szabadka; a rendezvényen, amelyet a helyi Kosztolányi Dezső Színház szervez, fellép többek között a budapesti Örkény Színház társulata is.

A Desiré Central Station nevű fesztivált november 22. és 29. között rendezik meg az észak-bácskai városban. Összesen 15 előadás lesz - köztük a "hagyományos" színházi darabok mellett több táncszínházi előadás és zenei performansz -, a magyarok mellett horvát, bolgár, szerb és orosz társulatok lépnek fel.

A házigazda Kosztolányi Dezső Színház az Urbán András igazgató rendezte Turbo paradiso című darabot mutatja be. Az Örkény Színház társulata a Jógyerekek képeskönyve című groteszk "rémvarietét" adja elő. A londoni The Tiger Lillies fekete humorú színdarabjának magyar változatát Parti Nagy Lajos írta.

Ivo Dimcsev bolgár koreográfus két előadása is szerepel a műsoron, a Lili Handel című sikerdarab és legújabb alkotása, a We.Art.Dog.Come című projekt.

Az Eufemmeizmus című darabban hat színésznő próbálja megmutatni, milyen egy férfiközpontú társadalomban élni a dél-szerbiai Nis városában. A Zágrábi Ifjúsági Színház A '91-'95-ös generáció című előadást mutatja be. A Boris Dezulovic spliti író regénye alapján készült darab szereplői olyan fiúk, akik a délszláv háború idején születtek, vagyis ahhoz a nemzedékhez tartoznak, amely számára a háború nem közvetlen tapasztalat, hanem a család, az iskola, a média közvetítésével tudnak róla.

A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki, Desiré Akadémia címmel beszélgetések lesznek a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban a régió neves színházi rendezőivel, köztük Ascher Tamással és Schilling Árpáddal.

A fesztivállal kapcsolatos minden információ megtalálható a www.2010desirefestival.eu honlapon.