Konrád, Tivadar

Premier: Bethlen

2010.11.22. 06:00

Programkereső

Móricz Zsigmond Erdély című regénytrilógiájának átdolgozott, dramatizált változata.

A 17. század három részre szakadt országában Báthory Gábor a Habsburgok felé húzva próbálja hatalmát megszilárdítani. Ez sokaknak nem tetszik, ezért aztán ellenfelei egy bórgőzös, duhaj éjszakán leszámolnak vele. Talán Bethlen Gábor, az új fejedelem keze is benne volt, mindenesetre ő már a török Portával próbál egyezkedni, föláldozva ezért Lippa várát. Országában azonban nem csitul a harc, belső viszályok nehezítik dolgát. Egyik rivalásának, az erőszakos Homonnaynak a fejedelemségre fáj a foga, a Bethlen mellé állók, mint például a kálomista Simoni pedig gyengék vagy csak a maguk dolgával törődnek, mint ahogy az anekdotázó Keresztessy várkapitány. Bethlen hűséges és okos felesége, Károlyi Zsuzsanna figyelmezteti a leselkedő veszélyekre, de Bethlen nem szívesen hallgatja, inkább a forró vérű, ám ingatag jellemű Báthory Annához menekülget. Bethlen igazán dinasztiát alapítana, fiút szeretne, miután a Károlyi Zsuzsannával közösek meghaltak. Ám Annának férje van, a szerencsétlen Jósika személyében, és amúgy sem akar szülni, föladni szabadságát.

S bár a fejedelemség egyre erősebb, virágzóbb, Bethlen egyre elkeseredettebb. Báthory Gábor orgyilkossága miatt is egyre többször mardossa a lelkiismeret, majd felesége is meghal. Báthory Anna visszautasítja, így vele is leszámol. A Habsburg udvar, török Porta szorításából egy nyugatibb kapcsolatot keres, így hamarosan feleségül veszi Brandenburgi Katalint, a választófejedelem húgát. Még szövögeti nagyhatalmi terveit, de közbeszól a halála. Feleségét utódlási joggal ruházza fel...


November 27. 19:00 - Új Színház - Bubik István Stúdiószínpad

Író: Závada Pál

Rendező: Hargitai Iván

díszlet: Tresz Zsuzsa

Jelmez: Kárpáti Enikő

Zene: Wéber Kristóf

Szereplők: Gáspár Sándor, Takács Katalin, Derzsi János, Gubás Gabi M.V., Hirtling István, Huszár Zsolt, Vass György, Nemes Wanda, Papp Zoltán, Kakasy Dóra m.v.

További előadások