Konrád, Tivadar

A Magyar Színházi Társaság elnökségének állásfoglalása

2010.11.24. 10:10

Programkereső

Állásfoglalás az előadó-művészeti törvény módosításával kapcsolatban.

A Magyar Színházi Társaság elnöksége értetlenül veszi tudomásul, hogy az előadó-művészeti törvény 21.§ két bekezdését - annak ellenére, hogy augusztus óta rendszeresen keressük erre az alkalmat - szakmai egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül készül a törvényhozás módosítani.

A két vonatkozó bekezdésben szereplő százalékok (3 és 10) a színházak támogatási rendszerében és a magyar színházi struktúrában egy belső arányt hivatottak kifejezni: a kiemelt támogatások esetében egy szakmai kontroll alatt tartott minőségvédelmet, a VI. kategóriába sorolt színházak esetében pedig a kortárs magyar művészet megkerülhetetlen független társulatainak és alkotóinak struktúrán belüli helyét, működési és munkafeltételeit biztosítja a törvény.

A módosító javaslatokkal nem tudunk egyetérteni, azokat veszélyesnek tartjuk. Az, hogy a VI. kategóriát érintő bekezdésben a javaslat feltételes módot használ (támogatásban részesülhetnek), a szakmai kontroll hiányában, rosszul értelmezve teljesen ellehetetlenítheti a kortárs színház külföldön is elismert művészeit. E társulatoknak és alkotóknak továbbra is folyamatos támogatásban kell részesülniük, melyet sem a módosított törvény, sem pedig a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg nem tesz lehetővé.

Ezek az intézkedések egy több évtizedes szerves fejlődést, a magyar játékszíni kultúra sosem látott virágzását sorvasztják el, visszafordíthatatlan veszteséget okozva a nemzet kulturális életében.

Kiadó: Magyar Színházi Társaság