Konrád, Tivadar

Színházról csak Kritikusan

2010.11.30. 11:25

Programkereső

Sűrű decemberi kínálattal várja a nézőket a Színházi Kritikusok Céhének programsorozata.
Színházi Kritikusok Céhe
Színházi Kritikusok Céhe

Szerencsés esetben a színházi kritika iránytűként szolgál mind az alkotók, mind a nézők számára, és fontos szerepe lehet abban is, hogy alkotó és néző közelebb kerüljenek egymáshoz. A komoly múlttal rendelkező, eddig elsősorban az évente kiadott színházi díjairól ismert szakmai szervezet, a Színházi Kritikusok Céhe éppen ezért nagy hangsúlyt helyez a színházakkal és közönséggel való kommunikáció erősítésére.

E szándék megvalósításának egyik első lépése a KO - Kritikus Óra címet viselő programsorozat bevezetése. A KO nem más, mint egy adott előadást követő, a céh tagjai által moderált szakmai beszélgetés vagy közönségtalálkozó, melyen lehetőség szerint részt vesznek az alkotók, előadók is. A tavalyi évadban sikerült rendszeressé tenni a beszélgetéseket a Nemzeti Színházban, voltak KO-k többek között a Bárka Színházban, a Trafóban, az Örkényben és a Kamrában, és a programsorozat a 2010/11-es évadban is folytatódik. Idén ősztől a KO mellett elindult a KB - Kritikus Bevezető is, mely előadások előtti, ismeretterjesztő jellegű szakmai felvezetést takar.

Decemberben számos helyszínen, a legkülönfélébb előadásokat követően lehet alkotókkal találkozni, műhelytitkokat megtudni, kérdezni, értelmezni, problémát felvetni, közösen gondolkodni.

A Kortárs Drámafesztivál keretében december 1-jén a Bárka Színházban vendégszerepel a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása, a Hát akkor itt fogunk élni című produkció. Ezt követően Csáki Judit beszélget az alkotókkal és a közönséggel. December 2-án a Nemzeti Színházban Karsai György vezeti a beszélgetést az Oidipus király című előadást (Csiky Gergely Színház, Kaposvár) követően. December 3-án - még mindig a Kortárs Drámafesztivál keretében - Young Jean Lee társulata vendégszerepel a Trafóban, A szállítmány című előadásukat követően Tompa Andrea vezet szakmai beszélgetést.

A Nemzeti Színházban további két alkalommal találkozhatnak a Színházi Kritikusok Céhének tagjaival: december 18-án, a Jó estét nyár, jó estét szerelem! című délutáni előadását követően László Ferenc moderálja a KO-t. Másnap, december 19-én viszont érdemes korán érkezni a színházba, mert a Magyar ünnep című előadás előtti KB eseményen Tarján Tamás kritikus és a szerző, Závada Pál szolgál hasznos információkkal az előadás felvezetéseként.

December 21-én a Bárka Színházban kerül sor újabb "szerzői beszélgetésre": Tompa Andrea a Nehéz című előadás után Háy János írót és Bérczes László rendezőt kérdezi majd.

A KO "különkiadásaként" két Kaméliás hölgy előadásról dupla KO-t szerveznek. Két kritikus, Proics Lilla és Sz. Deme László beszélget mindkét előadásról mindkét rendezővel mindkét helyszínen és időpontban: december 19-én a Magyar Színházban a délutáni előadást követően Kiss Csaba rendezővel és a játszókkal, amelyen részt vesz a másik előadás rendezője, Sediánszky Nóra, december 21-én pedig a Tháliában folytatódik az esemény, fordított felállásban.

Idén decembertől kiemelt figyelmet szentelnek a független színházi előadásoknak. Beszélgetéssorozattal havonta egy-egy független színházi műhelyre, társulatra irányul majd a figyelem, hiszen a "VI-os kategória" elengedhetetlen részét képezi a magyar színházi életnek. Minőségi előadásaik maguk is a nyitottság és a párbeszéd mellett tesznek tanúbizonyságot, még ha a struktúrában betöltött szerepük szerint kevesebb nézőt szólítanak is meg.

Elsőként a Maladype Társulat csatlakozott a KO-sorozathoz. December 22-én új produkciójukról, a Figaro házasságáról Jákfalvi Magdolna beszélget a szereplőkkel és a rendezővel, Zsótér Sándorral a Mikszáth téri Maladype Bázison. A két ünnep között, december 28-án pedig a Thália Színházban várják eszmecserére a nézőket, ahol a Platonov után Jászay Tamás beszélget Balázs Zoltán rendezővel, társulatvezetővel és a Maladype tagjaival.