Bernát, Felícia

Premier: nőNYUGAT

2010.12.07. 14:34

Programkereső

A Nyugat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők sorsa december 9-től a Thália Színházban.

"Bandika, mennyiért lennél helyettem asszony?" (Kaffka Margit levele Ady Endréhez)

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a "privát mamuskaéletet", egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának - saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik.

nőNyugat - Kerekes Viktória, Lázár Kati, Für Anikó, Hámori Gabriella, Bíró Kriszta (Örkény Színház, Thália Színház - fotó: SzoFi)
nőNyugat - Kerekes Viktória, Lázár Kati, Für Anikó, Hámori Gabriella, Bíró Kriszta (Örkény Színház, Thália Színház - fotó: SzoFi)

A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.


December 9. 20:00 - Thália Színház (az Örkény Színházzal közös produkció)

Szerk.: Bíró Kriszta

Rend.: Mácsai Pál

Díszlet, jelmez: Füzér Anni

Zene: Kákonyi Árpád

Szereplők: Für Anikó, Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória, Lázár Kati m.v., Szalay András/Oláh Gergely (cimbalom)

További előadások