Gábor, Karina, Ders

Ljubimov egyelőre nem hagyja ott a Taganka Színházat

2010.12.14. 11:12

Programkereső

Moszkvában szárnyra kapott hírek szerint Jurij Ljubimov neves rendező el akarja hagyni az általa alapított legendás Taganka Színházat; az állítást cáfolták ugyan, a távozás mégis elképzelhető a jövőben.

A feltételezés onnan eredt, hogy a 93 éves Ljubimov a Színházkedvelők Csillaga elnevezésű díj átadásán a szokásos köszönőbeszéd helyett arról panaszkodott, a mai Oroszországban egy repertoárszínház nem tud működni, hatalmas bürokráciával kell megküzdenie, és a színészek a rossz fizetések miatt fegyelmezetlenek, előnyben részesítik a mellékes kereseti lehetőségeket. Ljubimov bejelentette: ilyen körülmények között kész megválni főrendezői beosztásától.

A mester távozásának hírét a Taganka honlapján siettek megcáfolni, és nyilatkozott a mester magyar felesége is; néhány lap ezzel összefüggésben arról írt, a Tagankán a problémákat nem utolsósorban az okozza, hogy a rendező a színház tulajdonképpeni irányítását nagyrészt nejére hagyta.

Taganka Színház
Taganka Színház

A rendező maga végül pénteken szólalt meg a BBC orosz honlapjának. Mint elmondta, régóta felvetődött benne a lemondás gondolata, mert nagyon nehéz körülmények között dolgozik a finanszírozási nehézségek miatt, illetve azért is, mert állandóan győzködnie kell feletteseit, a moszkvai városi önkormányzat kulturális osztályát. "Nem jók a kapcsolatok Szergej Hudjakovval, az osztály vezetőjével, aki előírja nekem, mit kell csinálnom és mit nem csinálhatok, miközben abszolút nem ért azokhoz a kérdésekhez, amelyekkel foglalkozik, és mindez teljesen értelmetlenné teszi az együttműködést" - fogalmazott Ljubimov. A rendező leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a színészek az előadások társalkotói. "Magam dolgozom ki a kompozícióimat, én állítom össze hozzá a csapatot, és annak engedelmeskednie kell" - jegyezte meg.

Ljubimov szerint az a baj, hogy nem akarnak vele együttműködni, és ő sem akar együttműködni, ezért a nyár elején benyújtotta lemondását. Előbb szóban, majd miután hiába próbálták lebeszélni, írásban is. Abban maradtak azonban, hogy mindent befejez, amin dolgozik - a következő bemutató a mester születésnapján egy Csehov-mű alapján készülő előadás lesz -, és elmegy a színházzal Ukrajnában, Olaszországban, Dél-Koreában és Csehországban tervezett vendégfellépésekre.

Vagyis továbbra sem egészen világos, mit hoz a jövő a Taganka és Ljubimov életében, csak annyi biztos, hogy a neves rendező még dolgozik, és a Színházkedvelők Csillaga ünnepségen a Csillagok együttállása-díjat vette át Tonino Guerra - Fellini és Antonioni Moszkvában rendkívül népszerű forgatókönyvírója - Méz című darabjának rendezéséért.