Júlia, Rita

Magyar Teátrum Díj - Új elismerés a színházi háttérszakmák művelőinek

2010.12.14. 17:17

Programkereső

Magyar Teátrumi Díj néven a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák művelői számára alapított elismerést a Magyar Teátrumi Társaság (MTT); az első kitüntetettek december 18-án, illetve 19-én vehetik át díjaikat.

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója az elismerésről szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Teátrumi Díjat minden esztendőben a háttérszakmák öt hazai és egy határon túli magyar színházban dolgozó képviselője számára ítéli oda az MTT elnöksége és a Magyar Teátrum című havilap  főszerkesztője alkotta zsűri.

A díjat december 19-én gálaest keretében adják át, első alkalommal a Jókai Színházban. Az ünnepséget a Duna Televízió főműsoridőben közvetíti. Az esten a békéscsabai társulat művészein kívül fellép többek között Szomor György, Fésűs Nelly, Göth Péter, Fodor Zsóka, Felkai Eszter és Vasvári Csaba.

A hazai kisebbségi színházak egyik képviselőjének odaítélt Magyar Teátrumi Díjat a kisebbségek napján, december 18-án tartott nemzetiségi színházi gálaest során adják át a budapesti Millenárison.

A Magyar Teátrum Díj
A Magyar Teátrum Díj

Vidnyánszky Attila, az MTT és a debreceni Csokonai Színház vezetője arra emlékeztetett, hogy a színházakban mintegy 80 szakma képviselőinek munkájára van szükség, ezek közül mégis csupán 5-6-ra korlátozódik a közönség figyelme. "A Magyar Teátrumi Társaságot is a hiányérzet hozta össze" - idézte fel a szervezet két évvel ezelőtti megalakulását. A zömében vidéki színházakat tömörítő MTT indította el az első és mindeddig egyetlen vidéki színházi lapot, a Magyar Teátrumot, és jelenleg egy elméleti szaklap indításán dolgozik - jegyezte meg.

Mint Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, az MTT fontos ügyeket karol fel bizonyos célok, elvek mentén, így többek között egy "igazságosabb" előadó-művészeti törvényért küzd. A szervezet már el is küldte a törvénymódosítással kapcsolatos szakmai koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Színházi Társaságnak is, így azt minden érintett megismerheti. A színházi támogatások rendszerének vitatott átalakításával kapcsolatban a rendező közölte, nem bizonyos százalékokkal van problémájuk, hanem azzal, hogy a jelenlegi jogszabályban nincs kimondva: a most fennálló, társulatokra alapozott színházi struktúra érték, ennek támogatása az elsődleges feladat.

Azokra a sajtóhírekre, melyek szerint rövidesen ő válthatja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház főigazgatói székében, Vidnyánszky Attila nem kívánt reagálni.