Konrád, Tivadar

Játék életre-halálra

2011.01.06. 02:46

Programkereső

Vérbeli krimi-klasszikust mutat be január 14-én a Madách Színház a Tháliában, Gálvölgyi Jánossal és Nagy Sándorral a főszerepben.

Anthony Schaffer Ördöglakat című darabja nem csupán a világ színpadain arat újra és újra sikereket, hanem két filmváltozatát is érdeklődés és elismerés fogadta. Története meglehetősen csavaros, és a poén lelövése nélkül keveset árulhatunk el belőle: annyi mindenesetre nem titok, hogy két férfi párviadala az este, természetesen egy nő kegyeiért. Andrew Wyke, a befutott krimiszerző (Gálvölgyi János) beszélgetésre hívja vidéki kúriájába az ifjú és sármos hódítót, Milo Tindle-t (Nagy Sándor). Az ártatlannak induló beszélgetés hamarosan éles szópárbajba fordul, és a játékok bűvöletében élő házigazda újabb és újabb meglepetésekkel kápráztatja el a gyanútlannak tűnő fiatalembert. Ennél többet nem lenne fair elmesélni előre.

Ördöglakat plakát
Ördöglakat plakát

Évtizedekkel ezelőtt Márkus László és Mensáros László alakította a két harcoló felet. Filmen is parádés szereposztásokban mutatkozott be Schaffer krimije: az eredeti feldolgozásban Laurence Olivier mellett Michael Caine ifjú versenyzője küzdött, később ő már az idősebb szerepet alakította Jude Law oldalán, Harold Pinter új forgatókönyvében.

Szirtes Tamás rendezésében igazi, békebeli elegancia és stílus lengi körül ezt az Agatha Christie kedélyes rafináltságát idéző klasszikust. Az angol kastélyok világába érkezhetünk, ahol bármelyik pillanatban beléphetne a komornyik, hogy frissítőként arzénos teát kínáljon ezüsttálcájáról. Gálvölgyi János humorral, előzékeny mosollyal forgatja a tőrt az ifjú szerelmes szívében, Nagy Sándor cserében lezser könnyedséggel ragad golfütőt, hogy revansot vegyen. Ők ketten már a Producerekben is nyerő párosnak bizonyultak s most élesben, négyszemközt mérik össze erejüket, és hatalmas játékkedvvel készülnek a feladatra. Ahogy Milo megkérdezi Andrew-tól:"Kit is nevezel te játékosnak?", ő ezt a választ adja: "A tökéletes lényt. Akit ésszel és képzelőerővel áldott meg a sors, tele van termékeny szenvedéllyel és bölcs kíváncsisággal. Derűs és szabad lélek. Fegyvere a gyermeki nyitottság és a pengeéles elme - ezekkel néz szembe az élet rettenetével."

A teljes színlap és a további előadás időpontok