Zsuzsanna

Csizmadia Tibor elköszönt a társulattól

2011.02.02. 14:54

Programkereső

Igazgatói minőségben utoljára találkozott az egri társulattal Csizmadia Tibor.

"Ilyen anyagi kondíciókkal lehetetlennek tartom egy kéttagozatú színház működését, de garanciát kaptam az évad befejezéséhez, nem változnak a meghirdetett előadások vagy szereposztások" - mondta. "Eger és Heves Megye önkormányzata 51-51 millió forinttal járulna hozzá a költségvetéshez. Ez 28 millió forinttal kevesebb támogatást jelent a 2009/2010-es évadhoz képest. A központi támogatás is 43 millió forinttal csökkent. Bízom benne, hogy a közgyűlés Blaskó Balázsnak nagyobb segítséget ad majd. Felelősen gazdálkodtunk, előkészítettük a 2011-es évet, így kevesebb lesz a kiadás" - jelentette be a direktor.

Csizmadia Tibor a társulati ülésen
Csizmadia Tibor a társulati ülésen

"10 évvel ezelőtt úgy kezdtem, hogy nem érdemes kisebb célt kitűzni, mint hogy az ország legjobb színháza legyünk. Sikerült elérni, hogy odafigyel ránk az országos sajtó, minden évben meghívást kapunk a POSZT-ra, sok helyre hívnak bennünket, s ha színházról beszélnek, az egri műhely is eszükbe jut. Először a fő gondolatom az volt, hogyan lehet az értékekre alapozva tovább építkezni. Voltak fontos előadásaink, dolgozott itt Máté Gábor, Radoslav Milenkovic és Zsótér Sándor. De azt is fontosnak tartottam, hogy a színészek is rendezzenek: így kipróbálhatta magát Anger Zsolt, Blaskó Balázs, Görög László és Pálfi Zoltán. A második ciklusban meg kellett fogalmazni, mi a továbblépés útja. A társulat összekovácsolódott, megalakult a tánctagozat, nyitottunk a diákság felé, megjelentünk külföldön. Nem exportra készítettünk előadásokat, elsősorban az egri közönséget szolgáltuk ki. Rendeztünk Monodráma- és Stúdiószínházi Fesztivált, Quartet Nemzetközi Színházi Találkozót, vendégszerepeltünk Belgrádban, Lodz-ban, Pilzenben és a Vajdaságban. Tudatosan próbáltam építeni a társulatot, fiatalokat hívtam. Azt hiszem, vidéken nem lehet nem népszínházat csinálni. Műfajgazdagság, rengeteg magyar szerző és a mai írók mellett klasszikusok jellemezték a munkánkat. Visszatekintve olyan akciókat szerveztünk, mint a HírlapSzínház, a költészet napja vagy táncprodukciók, amelyek máshogy néznek a színházra, muníciót adtak számunkra is. Hálás vagyok azért, amit tőletek kaptam." - köszönt el a társulattól a direktor.

Csizmadia Tibor 2001 óta vezette az egri színházat. Miután idén lejárt a mandátuma, nem adta be újra a pályázatát. A fenntartó Heves Megyei Közgyűlés január 28-án két pályázó közül Blaskó Balázst választotta igazgatónak. Csizmadia Tibor munkaviszonya közös megegyezéssel február 1-jén megszűnt. Rendezőként azonban tovább dolgozik a társulattal: Molnár Ferenc Olympia című vígjátékát mutatja be március 11-én.

Blaskó Balázs február 3-án délután mondja el elképzeléseit a társulatnak.