Sára, Márió

Méhes László felajánlotta lemondását

2011.02.03. 18:15

Programkereső

A hetek óta tartó találgatások után eldőlni látszik az 55 éves József Attila Színház sorsa...

Bezárás? Csőd? Tartozás? Igazgatóváltás? Az elmúlt hetek leggyakoribb kérdései a József Attila Színház kapcsán. A fővárosi önkormányzat által nyújtott támogatás csökkenése és a színház 200 milliós adóssága miatt bezárásról szóltak a hírek.

Méhes László, a színház igazgatója hét hónap után felajánlotta lemondását a színház megmaradása érdekében. De mint közleményében is hangsúlyozza, szeretné mindenben segíteni a tulajdonos önkormányzat döntését, ezért erősíti meg a nyilvánosság előtt lemondásának felajánlását.

Tarlós István nyilatkozatában kifejtette, hogy nem fenyegeti bezárás veszélye a József Attila Színházat, sőt a jövőben is ugyanilyen magas színvonalon működhet tovább.

József Attila Színház
József Attila Színház

Méhes László közleménye:

"Egy héttel ezelőtt hivatalában fogadott Budapest főpolgármestere. Tarlós István előttem, és a társulatot képviselő Esztergályos Cecília előtt világossá tette: az idén 55 éves József Attila Színházat nem fenyegeti a bezárás veszélye, és a jövőben is ugyanilyen magas színvonalon működhet tovább. A sok téves hír, bizonytalanság után ez megnyugvással tölti el a színház 100 dolgozóját és évi 120 ezer nézőjét. A megbeszélés eredménye tehát reményteli, de a hivatalos írásos dokumentumokra még várni kell, így pontos terveket és számokat ígéretünk ellenére egyelőre nem közöl-hetünk. Az ugyancsak múlt héten tartott színigazgatói értekezleten Csomós Miklós főpolgármester-helyettes úr azt közölte, hogy a többi színháztól eltérően a József Attila Színház költségvetési támogatásának összegéről csak később születik döntés.

A magam részéről szeretném mindenben segíteni a tulajdonos önkormányzat döntését, ezért nyilvánosság előtt is megerősítem a társulat és főpolgármester úr előtt tett bejelentésemet: amennyiben színházunk megmaradására és további színvonalas működtetésére garanciát kapunk az önkormányzattól, felajánlom lemondásomat a színház igazgatói tisztségéről. Így a következő évadtól már olyan vezető állhat a teátrum élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát és támogatását.

A megbeszélésen Tarlós István akceptálta felajánlásomat, és biztosított róla, hogy szívesen látna főrendezőként egy új színházigazgató oldalán. Ezt a megtisztelő gesztust hét hónapos igazgatói munkám elismerésének tekintem, és a velem együtt keményen dolgozó társulat nevében köszönettel veszem. Egyelőre azonban még nincs olyan helyzet, hogy azt vizsgáljam, a jövőben milyen szerepet látok magamnak a József Attila Színháznál.

A következő hetekben a színház 2011. évi stabil pénzügyi helyzetének megteremtésére és a további működés feltételeinek biztosítására koncentrálok. Ez sikerülni fog: erre Tarlós István főpolgármester úr szava számomra és a színházért aggódó nézők számára egyaránt szilárd biztosítékot jelent."