Piroska

Nincs nézőprobléma a Nemzetiben

2011.02.03. 17:32

Programkereső

Sajtótájékoztatót tartott Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, melynek keretében fölvázolta a következő évad tervét, elsorolta az idei évad hátralévő produkcióit, és ismertette az elmúlt év gazdasági mutatóit.

Tavaly márciusban a kulturális tárca 1,7-ről 1,45 milliárd forintra csökkentette a Nemzeti Színház költségvetését, majd kormányzati zárolások is sújtották az intézményt, ennek ellenére minden meghirdetett programot sikerült megtartani. A nézőszám 10 százalékkal növekedett 2009-hez képest, ez 120 ezer nézőt és 95-97 százalékos látogatottságot jelent. A bérleteladások 50%-kal nőttek. "Ezek a számok cáfolnak minden olyan állítást, hogy a Nemzeti Színház az elmúlt évadokban rétegszínházzá vált. Nincs nézőproblémánk." - szögezte le Alföldi. Hozzátette, hogy szeretné, ha az elmúlt hónapokkal ellentétben végre a művészi munkáról is szó esne.

A jövő évadban minimális mértékben változik a társulat összetétele: a Nemzetibe szerződik a volt krétakörös Nagy Zsolt, és itt tölti gyakorlati idejét Váncsa Gábor, aki kaposvári végzős egyetemista. Rátóti Zoltán a kaposvári színház igazgatójaként megválik a társulattól, de a szerepeit megtartja. Péterfy Bori gyermeket vár, a Három nővérben márciustól Ónodi Eszter látható Irina szerepében.

A Nemzeti Színház épülete
A Nemzeti Színház épülete

Az idei évadban még három bemutatót tart a színház. Február végén a Mohácsi testvérek új produkciója kerül a nagyszínpadra, Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe címmel, és szintén e hónap végén lesz a bemutatója a Biblia-projekten született Én vagyok a Te című Esterházy Péter darabnak. Májusban Az ember tragédiájával zárja az évadot a Nemzeti.

Ezen kívül hátra van még a Biblia-projekt két darabjának felolvasószínházi előadása, az Örkénnyel és a Katonával közös Keresztmetszet Fesztivál, egy kiállítás, két közös koncert az Óbudai Danubia Zenekarral, és a BTF keretében megrendezett Nemzetközi Színházi Fesztivál.

A főigazgató fölhívta a figyelmet, hogy március 1-jén jár le a Romagyilkosságok című dokumentumdráma-pályázat.

A jövő évad műsorának ismertetésekor elmondta, hogy 2011/2012 a "klasszikusok évada" lesz. Színpadra kerül Shaw Szent Johannája és Molière A fösvénye, Bánfalvi Eszterrel illetve Blaskó Péterrel a címszerepben, Alföldi Róbert illetve Rába Roland rendezésében. Felnőtt előadást rendez az Óz, a csodák csodájából Pelsőczy Réka, aki Dorothy szerepét Udvaros Dorottyára bízta. Sütő darabot rendez Znamenák István, az Egy lócsiszár virágvasárnapjainak decemberben lesz a bemutatója. Bródy Sándor egyik legnépszerűbb darabját, A tanítónőt Novák Eszter állítja színpdra, Schell Judittal a főszerepben. Az Örkény Színház után itt is rendez majd Gigor Attila, mégpedig Ulrich Hub Náthán gyermekei című darabját, mely magyarországi ősbemutató lesz, és a kiskamasz korosztálynak szól. A főigazgató második rendezése Shakespeare Hamletje lesz, Szabó Kimmel Tamással. Az évadot egy másik Shakespeare-előadás zárja, melyet Andrej Serban, az idei Három nővér rendezője állít színpadra. És tervben van még egy Osborne-előadás, a nagyszínpad alatt.

A további (megvalósult és tervezett) projektekről és együttműködésekről az évad végi sajtótájékoztatón szól bővebben a direktor. Arra a kérdésre, hogy megy-e vagy marad-e, csak ugyanazt tudta válaszolni, mint tavaly: a kinevezése 2013-ig szól, és ő ezidáig semmiféle hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy ez változott volna.