Sára, Márió

Megkezdődik a Pécsi Nemzeti Színház erkélyének felújítása

2011.02.04. 19:30

Programkereső

A POSZT-ig befejeződő felújítási munkálatok idejére a kamaraszínházi bejáratot nyitják meg a közönség számára

A Pécsi Nemzeti Színház Király utcára néző erkélyének felújítási munkálatai február 7-én elkezdődnek. A közönség közlekedését ezért február 8-tól nem a főbejáraton, hanem az épület jobb oldali, kamaraszínház felőli bejáratán keresztül biztosítják
Simon István, a teátrum ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: szerződésben kötötték ki, hogy az előadások ideje alatt zajjal járó munkálatok nem folyhatnak.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a színház február 16-án hivatalba lépő új direktora, Rázga Miklós múlt heti közgyűlési megválasztása alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a teátrum épülete felújításra szorul, de a városnak jelenleg nincs másfél milliárd forintja az intézmény teljes rekonstrukciójára. Hozzátette ugyanakkor: karbantartások keretében minden évben több tízmillió forintot szánnak különböző felújításokra.

Pécsi Nemzeti Színház - POSzT 2010
Pécsi Nemzeti Színház - POSzT 2010

"A színház erkélye az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó idejére megújul és sorra kerül majd a zenekari árok rendbetétele, továbbá a beázások megszüntetése is" - jegyezte meg.
Balikó Tamás, a színház leköszönő igazgatója a tavaly augusztusi évadnyitó társulati ülésén rettenetesnek nevezte a teátrum helyzetét. "Rettenetes állapotban van az épület, az infrastruktúra, megingott a dotációs rendszer, melynek köszönhetően a színház az elmúlt évtizedekben talpon tudott maradni" - mondta. Mint hozzátette, a jövőt illetően pedig egyelőre "nincs sok információ és remény" a változásra.
Balikó Tamás akkor sajnálatát fejezte ki azért is, mert megítélése szerint a színházat mind a figyelem iránya, mind a támogatások tekintetében teljes mértékben kihagyták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programból.
A színház vezetői korábban többször nyilatkoztak arról, hogy az idén 116 éves színházépület beázik. Erkélye rekonstrukcióra szorul, világítóberendezései, hangtechnikája és színpadgépezete pedig nemhogy nem követi a fejlődést, olyannyira elavulttá vált, hogy nem felel meg a komoly, európai produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek.