Vince, Artúr

A cégeknek is kedvez a színházak támogatása

2011.02.09. 10:00

Programkereső

A múlt évben a nyereséges vállalkozások csaknem 6 milliárd forintot fordítottak színháztámogatásra.

Megközelítőleg 6,6 milliárd forint adókedvezményt vehettek igénybe azok a cégek, vállalkozások, melyek színházakat támogattak.

"A színháztámogatás egyrészt kulturális mecenatúra, másrészt adóoptimalizációs eszköz is. A színháztámogatások az Európai Bizottság 2009. októberi határozata alapján történnek, ami lehetővé tette, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmény igénybevételére jogosítson" - emlékeztetett Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere.

Vakondpersely
Vakondpersely
A társasági adóalanyok 2010-től egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, illetve az adójukat - legfeljebb 70 százalékos mértékben - ugyanazon összeggel csökkenteni. Ily módon egy társaság 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben pedig a társaság adóalapja az 500 millió forintot meghaladja, az adókulcs változása miatt a támogatásból származó adóelőny is növekedhetett.
A támogatások pénzügyi teljesülése az év második felére koncentrálódott. Míg az első fél évben a pénzügyi teljesülés nem érte el a 8 százalékot, addig az előadó-művészeti szervezetek az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70 százalékához, majdnem 4 milliárd forinthoz.