Géza

Paravarieté

2011.02.14. 14:04

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és legyen a vendégünk a március 10-i előadáson a Szikrában!

A Paravarieté eddig egyetlen alkalommal volt látható Budapesten, 2003. december 30-án a Fészek klubban. A darab továbbírt, két felvonásos változatát Kaposváron mutatták be 2005-ben, majd játszották Marosvásárhelyen is. A varieté most visszatér Budapestre, hogy 7 évvel az ősbemutató után újra meg lehessen csodálni Szabónét, a nőimitátort, valamint szorongó férjét, szeretőjét és gyermekeit. Az akkori - alkalmi - produkcióból két színész szerepel a mostani előadásban is, Csákányi Eszter, a nőimitátor megformálója, és Katona László, aki akkor csupán a kísérőzenekarban játszott, ezúttal azonban ő a konferanszié is:

"Élőzene, aszfalt-költészet, kocsonya és művér, garantált utókarácsonyi hangulat!!!"

Paravarieté plakát
Paravarieté plakát

Az előadás független előadásként az ALKA.T és a FÜGE együttműködésében jött létre. Az ALKA.T alkalmi társulás, ami egy-egy adott produkcióra áll össze Tasnádi István vezetésével, és elsősorban, de nem kizárólag  a Krétakor egykori színészeiből áll. A Fédra Fitnesz és a Kupidó után ez a harmadik előadásuk.

"Antipatikus antihősök, szakállas viccek, bajszos naivák, besült poénok, lapos párbeszédek, elcsépelt fordulatok, kínos csattanók, irgalmatlan silányságok, az emberi tűrőképesség határait feszegető elképesztő unalom! Csak tessék, tessék - tovább haladni, itt sem jobb, mint máshol!"

A mindennapi élet trivialitása válik attrakcióvá a Paravarieté világában. A közönséges élet csak úgy válik elviselhetővé, ha akrobatikus mutatványnak tekintjük annak minden unott, lapos, lealacsonyító pillanatát. A műsorban fellépnek a hétköznapok mániás hősei, akik ebben a két órában pompás elégtételt vesznek perspektívátlan életükért hallucinációik pazar színpadán. 

Rendező: Tasnádi István; zene: Szemenyei János; koreográfia: Nemes Zsófia; díszlet: Sebő Rózsa

Szereplők: Csákányi Eszter, Felhőfi Kiss László, Hegyi Norbert, Katona László, Szemenyei János

Kérdésünk: Melyik társulat mutatta be először a darabot?

A helyes választ február 23-án 16:00 óráig megjelölő olvasóink közül egyvalaki vehet részt másodmagával a március 10-én 19:00 órakor kezdődő előadáson.