Eleonóra

Fiatal színészeknek alapított díjat Molnár Piroska

2011.02.18. 09:00

Programkereső

Nagymama-díjjal támogatja decembertől Molnár Piroska a fiatal kaposvári színészeket.

Molnár Piroskát még a kaposvári Csiky Gergely Színház tavaly elhunyt igazgatója, Schwajda György hívta meg, hogy játssza el Csiky Gergely Nagymama című színművének címszerepét.

"Már akkor megfogalmazódott a fejemben, hogy számomra ismeretlen, de nagyon jó fiatal színészek vannak Kaposváron, és egyáltalán a vidéki fiatal színészeknek kevés díj adatik. Huszonöt évadot töltöttem Kaposváron, és sok szépet kaptam a várostól, a színháztól. Arra gondoltam, ezt azzal tudnám viszonozni, hogy a Nagymamáért kapott gázsimból alapítok egy díjat az ottani fiatal színészek számára" - idézte fel a színművész a Nagymama-díj megalapításának ötletét.

Molnár Piroska
Molnár Piroska

Molnár Piroska beszámolója szerint évente egy-egy fiatal színész részesül a kétmillió forintos örökbetét kamataiból, de a betét összegének növeléséhez további adományozókat is várnak.

A díjazott személyéről kuratórium dönt, amelynek elnöke a kaposvári színház mindenkori igazgatója, első alkalommal Rátóti Zoltán. A testületben helyet kapnak az adományozók is, a döntés során pedig figyelembe veszik a közönség és a társulat szavazatait.
A Nagymama-díjat minden esztendőben Csiky Gergely születésnapján, december 8-án adják át; első alkalommal már 2011-ben.